Main menu

header

de Elena Munteanu

Broaştele ţestoase, considerate specii pe cale de dispariţie, trebuie să lupte pentru supravieţuire, dar în Thailanda nu au de ce să se teamă, pentru că au de partea lor… Forţele Navale!

Un fenomen rarisim
În fiecare an, zeci de ţestoase vin la ţărmul izolatei Insule Khram, pentru a-şi depune ouăle. Ameninţarea cea mai mare nu sunt prădătorii din lumea animalelor, aşa cum s-ar crede, ci chiar… oamenii! Din acest motiv, de mai bine de 20 de ani, sunt protejate de Marina thailandeză. Odată eclozaţi, puii sunt mutaţi în centrul de conservare de la Khram Island, unde sunt hrăniţi şi trataţi împotriva infecţiilor fungice. Într-un an sunt îngrijiţi aici în jur de 15.000 de pui de broaşte ţestoase. Când ajung în jurul vârstei de 6 luni, când carapacea este suficient de puternică pentru a le apăra de prădători, micuţele animale sunt eliberate în mediul natural.

În urmă cu câteva zile, la centrul de conservare condus de comandantul Tosporn Osathnond s-a descoperit şi o mică broscuţă albinoasă din specia ţestoaselor verzi, o raritate în lumea animalelor. Menţionăm că în Thailanda sunt interzise prin lege uciderea ţestoaselor şi colectarea ouălor acestora.