Main menu

header

de Daniela Purgaru

În zilele caniculare, nu numai noi ne plângem de disconfort, ci şi animalele resimt căldura sufocantă. Corpul lor se încălzeşte mult mai rapid, iar efectul poate fi fatal în doar câteva ore. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă oferă mai multe informaţii despre acest lucru.

Câinii de talie mare, mai afectaţi
Temperatura foarte ridicată şi umiditatea crescută le afectează şi pe animalele noastre de companie, existând chiar riscul ca acestea să moară din cauza neglijenţei proprietarilor. Cele mai afectate sunt rasele cu o masă corporală mare, cu blană lungă, de culoare închisă, precum Caucazianul, Terranova, Husky, Malamut, Carpatin, Ciobănesc german, dar şi rasele masive cu păr scurt precum Rottweiler, Doberman sau Dog German. Rasele de talie mică sunt şi ele afectate de căldură, din cauza  apropierii de sol, unde temperatura este mai mare cu câteva grade decât la înălţimea de 15-30 cm. Sunt mai sensibile exemplarele tinere, ce se deshidratează foarte uşor şi nu au sistemul nervos pe deplin maturat, precum şi cele bătrâne, ale căror funcţii organice sunt afectate de vârstă. De asemenea, predispuse la efecte adverse ale căldurii sunt şi vieţuitoarele, ce prezintă afecţiuni preexistente, în special de natură cardiovasculară.

Daţi-i patrupedului apă în permanenţă
Iată ce trebuie să faceţi pentru a preîntâmpina problemele:
- dacă sunteţi nevoiţi să staţi cu animalul mai mult afară trebuie să îi asiguraţi umbră;
- protejaţi-i lăbuţele de asfaltul încins;
- nu îl suprasolicitaţi;
- asiguraţi-i apă proaspătă în permanenţă. Atenţie însă! Aceasta trebuie să aibă temperatura mediului, nu rece, pentru a evita afecţiunile faringo-laringiene;
- dacă are blana lungă este bine să o tundeţi, indiferent că este vorba despre un căţel sau despre o pisică.

Se deshidratează rapid
- dacă este foarte cald, udaţi un prosop şi puneţi-l pe spatele animalului. De asemenea, îi puteţi uda ceafa;
- în cazul în care transportaţi animalul cu maşina, asiguraţi-vă că primeşte suficient aer. Scoateţi-l afară o dată la fiecare oră şi nu îl lăsaţi singur în maşină sau în cuşcă, deoarece temperatura din interior poate ajunge rapid chiar şi la 50 de grade. „În aceste condiţii, animalul se deshidratează rapid, apărând probleme neurologice de tipul edemului cerebral şi, în final, chiar decesul. Nu sunt puţine cazurile în care câinii şi pisicle au căzut victime acestui tip de neglijenţă”, ne-a spus medicul veterinar;
- mergeţi la medicul veterinar la primele semne de stare de rău.

Insolaţia poate provoca şocul termic
Insolaţia se manifestă prin vertij, vomă, letargie, inapetenţă şi se poate ajunge chiar până la apariţia şocului termic, din cauza creşterii temperaturii corporale peste limitele fiziologice (spre 40,5-41,5 grade Celsius. De asemenea, căldura poate „influenţa negativ organismul, prin afectarea sistemului nervos (la acest nivel pot apărea hemoragii şi edeme), a sistemului cardiovascular (prin tulburări de ritm cardiac, scăderea volumului circulant şi ruperi ale vaselor de calibru mic de la nivel cerebral), a sistemului gastrointestinal (vomă şi favorizarea unor endotoxiemii şi ulceraţii digestive) şi a sistemului excretor (insuficienţă renală, manifestată prin autointoxicaţie, anurie etc.). În plus, aparatul locomotor este afectat prin distrugerea celulelor musculare, eliberarea de produşi toxici în circulaţia sangvină etc.”, a completat specialistul.

Sfat

Vara este indicat să toaletaţi animalul de cel puţin trei ori, ocazie cu care pot fi identificate eventuale afecţiuni dermatologice, ce pot degenera în formaţiuni maligne sub influenţa razelor ultraviolete.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.