Main menu

header

786 24 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Natura pare să fi pus toate culorile spectrului solar în penajul unora dintre cele mai frumoase și mai colorate păsări ale lumii.

Fazani în culorile curcubeului

Fazanul auriu este originar din vestul Chinei, dar se găseşte şi pe teritoriul Europei, în Marea Britanie. În perioada de împerechere, masculii îşi expun penajul uimitor din jurul capului, în nuanţe de porto- caliu şi negru. O altă specie cu o cromatică deosebită este fazanul de Nepal. Numită în spațiul de origine și „danphe”, această pasăre este un adevărat simbol în Himalaya, masculii afișând o creastă spectaculoasă, de nuanță metalică, pene în culoarea cuprului și o coadă lungă, care se în- chide la culoare spre capăt. Trăiește la mari înălțimi, de până la 4.500 de metri, împodobind zăpada cu un colorit de poveste.

Papagali în mii de nuanțe

Extraordinar de decorativi, papagalii sunt faimoși pentru coloritul lor și, de asemenea, pentru o inteligență remarcabilă, care îi apropie de mamifere. Papagalul de mare are ciocul viu colorat, care reprezintă semnul cel mai evident de recunoaștere al speciei. Acesta este de fapt „costumul său de nuntă”, pe care-l îmbracă doar în perioada de împerechere. Pasărea se lasă purtată de valuri, în mările Polului Nord și ale Oceanului Atlantic, la mai multe sute de kilomentri de uscat. La rândul său, papagalul Macaw preferă pădurile tropicale și se distinge printr-un colorit de excepție, care singularizează specia. Are obiceiul să consume argilă pentru detoxificare. Iar papagalul Ara Lear are un penaj de culoare albastru intens, metalic, electrizant, cu irizări de verde şi o pată galbenă la baza ciocului. Este o pasăre rară, un adevărat spectacol cromatic.

Specii cu frumusețe… fatală

786 24 4De dragul trofeelor, oamenii pun în pericol speciile de păsări cele mai spectaculoase. Una dintre acestea este Quetzal, care mai poate fi întâlnită foarte rar în sudul Americii de Nord şi în America de Sud. Frumuseţea penelor ameninţă însăşi existenţa acestei păsări, vânată în neștire pentru coloritul deosebit. De asemenea, din cauza obsesiei umane pentru simbolistică și implicit a riscului de extincție, o altă specie, pasărea Paradisului, a devenit aproape imposibil de văzut în realitate.

Războinicul „secretar”

Cu picioare ca ale cocostârcului, coada lungă în formă de spatulă şi o creastă de pene negre pe spatele capului, pasărea-secretar nu se aseamănă cu niciun alt prădător. Creasta arată ca un mănunchi de pene folosite odinioară de scribi. Picioarele puternice sunt folosite pentru lovirea prăzii şi alergatul după vânat. Pasărea-secretar parcurge până la 24 de kilometri pe zi prin savană. Pe cât este de spectaculoasă, pe atât este de „războinică”: pasărea-secretar scoate prada din ascunzători lovind iarba cu picioarele, iar aripile servesc drept scuturi atunci când atacă… șerpii.

Cardinalul roșu

786 24 5O pasăre care împodobește cu un colorit excepțional chiar și unele parcuri din orașele mari, Cardinalul roşu este o specie cântătoare, care populează marginile pădurilor şi grădinile din estul Americii de Nord, Texas, Mexic, Canada, Belize, Guatemala, Insulele Bermude. În ciuda faptului că nu este o pasăre migratoare, are obiceiul de a se deplasa pe distanțe foarte lungi pentru a găsi locurile bogate în hrana sa preferată şi s-a adaptat în așa fel încât să supraviețuiască în locuri noi, părăsind zonele cu condiții climatice vitrege.

Spectaculoasa pupăză, care este cunoscută pentru penajul său colorat și se distinge prin penele din creastă, este ultima specie din familia upapidae