Main menu

header

de Daniela Purgaru

- Albastra de Rusia, o rasă foarte apreciată

Această pisicuţă, ce provine, aşa cum o spune şi numele, din Rusia, este una dintre cel mai îndrăgite de crescători, pentru frumuseţea şi temperamentul aparte.

Mâţa zâmbitoare
Aceste pisici sunt de mărime medie şi au un corp graţios şi elegant. Capul prezintă şapte regiuni perfect plane, iar colţurile gurii, uşor ridicate, dau feţei o expresie zâmbitoare. De altfel, aceasta este o caracteristică a rasei. Botul este scurt, ochii verzi, iar urechile mari, late la bază. Blana este scurtă şi fină, de culoare gri-fumuriu, amestecată cu albastru şi argintiu, iar în razele de lumină, aceste culori îi dau o tentă misterioasă. Gâtul este lung şi subţire, corpul este zvelt, cu muşchi fermi şi bine dezvoltaţi, iar coada este lungă.

O specie pură
Pisica din rasa „Albastru de Rusia” este naturală, ea nu provine din încrucişări, însă nu se ştie exact când şi cum a apărut. Potrivit folclorului rus, acum mult timp, şapte zâne i-au dăruit un spirit neînfricat, o inimă loială, un corp suplu şi frumos, graţie, argint, mătase şi catifea, două smaralde deosebite şi prieteni peste tot. Aşa se explică frumuseţea şi caracterul său aparte. Originile sale totuşi se pare că provin din insulele aflate în nordul Rusiei, de unde e posibil să fi fost adusă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Îşi alege un singur stăpân
Această pisică este inteligentă, curioasă, are un temperament calm, docil şi o purtare elegantă, plină de stil. Deşi este energică, nu face deranj în casă, ca alte pisici, şi nu suportă agitaţia din jur. Obişnuieşte să îşi aleagă un singur stăpân, pe care îl urmează, cu foarte mult devotament, peste tot, însă, cu toate acestea, reuşeşte să nu fie sâcâitoare. Miaună rar şi nu suportă dacă este tratată cu indiferenţă.
Îi place să stea la căldură şi adoră atmosfera calmă de familie. Din această cauză nu prea suportă copiii foarte mici sau animalele agitate. De asemenea, nu îi plac zgomotele puternice. Poate rămâne singură şi mai mult timp, dar la întoarcerea stăpânului va deveni „umbra” acestuia.

Are tendinţă spre îngrăşare
Din punct de vedere al sănătăţii, acestea sunt pisici sănătoase, mai ales dacă au parte de o dietă adecvată vârstei şi de suficientă mişcare. Controlul veterinar periodic este recomandat, la fel ca şi analizele la sânge efectuate o dată pe an. Atenţie la tendinţa de îngrăşare!
Blana nu necesită o îngrijire excesivă, se perie o dată pe săptămână şi chiar de două-trei ori, în perioadele de năpârlire.
Puii se nasc având marcaje tigrate difuze, ce dispar în timp, şi ochi albaştri, ce se colorează, treptat, în verde.
Speranţa de viaţă poate atinge 15 ani.