Main menu

header

de Daniela Purgaru

Se pare că în curând ne vom putea lua adio de la peştii foarte mari pe care îi prindeam în copilărie, deoarece, din cauza schimbărilor climatice, aceştia... slăbesc de la an la an.

Masa corporală li s-a diminuat cu 60%
Potrivit unui studiu al Institutului Francez Cemargref, publicat recent în Statele Unite ale Americii, peştii din apele europene au devenit de două ori mai slabi în ultimele trei decenii, fiind afectaţi de schimbările climatice ce i-au obligat să-şi găsească mereu noi habitate şi noi surse de hrană. Scăderea în greutate este în medie de 50% în decursul ultimilor 20-30 de ani, iar masa corporală a peştilor prezenţi în apele europene s-a micşorat cu 60%, din cauza temperaturii.

Şi reproducţia le este afectată
Oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că în apele calde se găsesc specii mai mici de peşti şi că încălzirea a avut efect negativ asupra fluxurilor migratoare şi a sistemului tradiţional de reproducere a peştilor, însă se pare că impactul uriaş al schimbărilor climatice asupra vieţii acvatice îi uimeşte până şi pe cercetători.

Efecte grave asupra ecosistemului
Urmările nu sunt deloc îmbucurătoare. „Peştii mici depun mai puţine icre şi devin uşor pradă, inclusiv acţiunii oamenilor, fapt ce are consecinţe grave asupra lanţului alimentar, dar şi al ecosistemului”, a declarat Martin Daufresne, coordonatorul studiului.