Main menu

header

de Daniela Purgaru

Dantura sănătoasă este deosebit de importantă nu numai pentru noi, ci şi pentru căţei. De aceea trebuie să acordaţi atenţie acestui aspect. Din păcate, mulţi proprietari nu fac acest lucru şi, din acest motiv, după 6-7 ani, căţeii lor au dinţii plini de tartru, îi dor şi chiar îi pierd.

Tartrul poate duce la abcese
În special câinii ce sunt hrăniţi cu mâncare gătită suferă de timpuriu de diverse afecţiuni dentare. Însă, chiar dacă patrupedul dumneavoastră mănâncă numai hrană uscată, tot trebuie să efectuaţi controale periodice la dinţi şi să le faceţi periaje regulate cu pastă şi periuţă speciale. Cea mai des întâlnită problemă dentară la câini nu este reprezentată de carii, ca la noi, ci de inflamaţiile gingiilor, cauzate de depunerile de tartru. Dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot degenera în abcese (acumulări de pungi de puroi la baza dintelui şi sub el), ce pot fi tratate chirurgical sau, în cel mai rău caz, se rezolvă prin extracţii. De asemenea, tartrul este răspunzător şi pentru mirosul neplăcut al gurii animalului, din cauza acumulării de bacterii.

Folosiţi periuţa şi pasta sau comprese sterile
Pentru întreţinerea corespunzătoare a danturii patrupedului dumneavoastră trebuie să cumpăraţi o periuţă specială şi o pastă de dinţi pentru căţei. Periajul nu este o activitate plăcută pentru ei. De aceea, pentru a „îndulci” această acţiune, este indicat să îi atrageţi atenţia în diverse moduri. Dacă nu vrea să stea cu niciun chip, puteţi să curăţaţi manual dantura folosind comprese sterile şi apă călduţă cu puţină sare (o linguriţă cu sare la 500 ml de apă). Înfăşuraţi câteva comprese pe degetul arătător, înmuiaţi-le în soluţie şi curăţaţi dinţii de la bază spre capăt şi de la interior la exterior.

Detartrajul trebuie efectuat regulat
În cazul în care tartrul este deja depus, detartrajul trebuie efectuat cu regularitate de medicul veterinar. Câinii bătrâni au nevoie de o toaletare zilnică a danturii, de aceea este bine să fie obişnuiţi de mici cu această activitate.