Main menu

header

de Daniela Purgaru

Puternicul Mastiff de Pirinei a fost deosebit de apreciat în Evul Mediu, însă în jurul anilor 1930 şi 1970 s-a luptat mult pentru supravieţuirea speciei. Acum, Mastifful de Pirinei este un câine valoros şi deosebit de apreciat la concursurile internaţionale.

Câine de atac în Evul Mediu
Acest Mastiff provine din partea sudică a Pirineilor. În Evul Mediu era considerat câine de atac şi era folosit la însoţirea turmelor de oi şi la apărarea proprietăţilor de atacul animalelor sălbatice. Era recunoscut drept un câine foarte rezistent, nepretenţios, independent şi totodată loial. O reprezentare a rasei apare în faimosul tablou „Las Meninas”, al pictorului Diego Velasquez.

Două rase separate de lupta omului pentru teritorii
În urma împărţirii teritoriului rezultat din lupta creştinilor din nordul Peninsulei Iberice cu maurii din sud, aceşti câini au fost şi ei separaţi în două rase, de Aragon şi de Castilia. În Castilia era Mastifful Spaniol (cu păr scurt), iar în Aragon a rămas Mastifful de Pirinei (cu blană lungă). Aceştia din urmă purtau la gât zgărzi metalice speciale, cu colţi ascuţiţi, pentru a fi protejaţi în luptele cu prădătorii.

În anii ’30, în pericol de extincţie
În anii ’30, acest câine a devenit aproape nefolositor, din cauza scăderii numărului de animale sălbatice şi cu greu a fost salvat de la extincţie. Acelaşi lucru s-a repetat în anii ’70, însă s-a constatat curând o revigorare, când s-a elaborat şi standardul rasei, în anii ’80.

Un patruped puternic
Mastifful de Pirinei este un câine de talie mare, cu un corp puternic, acoperit cu o blană deasă cu firul gros. Culoarea predominantă este alb cu pete mari aurii sau cenuşii. Capul este mare, trufa neagră, iar ochii mici, închişi la culoare. Înălţimea ideală este de peste 81 cm la masculi şi peste 75 cm la femele.

Este foarte rezistent
Temperamentul acestui câine este dominat de tenacitate, curaj şi inteligenţă. Este foarte bun la apărare, foarte rezistent şi foarte atent la tot ce îl înconjoară şi poate fi şi un bun câine pentru apartament, cu condiţia de a i se oferi posibilitatea să facă mişcare. De asemenea, e o companie plăcută, fiind blând şi afectuos.