Main menu

header

de Daniela Purgaru

Glaucomul este o afecţiune oftalmologică foarte frecventă la animalele de companie. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă oferă mai multe informaţii despre această boală.

Cockerii, mai predispuşi la boala oculară
Glaucomul este caracterizat de creşterea presiunii intraoculare şi de scăderea acuităţii vizuale. Această afecţiune se poate complica, putând produce leziuni grave ale retinei şi ale nervului optic. „Animalul afectat este de obicei prezentat la consultul medical cu tensiune intraoculară crescută, buftalmie (creştere a volumului ocular), midriază (dilatare a pupilei), edem corneean, congestie şi durere locală”, ne-a spus medicul veterinar. Această boală se împarte în glaucom cu unghi deschis sau glaucom cu unghi închis, sub formă de glaucom acut sau cronic. Rasele cel mai predispuse sunt: Cocker, Basset, Chow-chow, Shar-pei, Samoyed ş.a.
În cazul în care observaţi schimbări ale aspectului ochilor patrupedului dumneavoastră trebuie să mergeţi la medicul veterinar, pentru a se stabili un diagnostic prin consult clinic şi oftalmologic de specialitate, pentru determinarea tensiunii intraoculare şi evaluarea camerelor interne ale bulbului ocular.

Supravegherea clinică periodică, obligatorie
„În fiecare protocol terapeutic, scopul este de a diminua tensiunea oculară şi de a menţine cât mai mult din acuitatea vizuală. În cazurile acute se folosesc diuretice de tipul Manitolului, ce determină o creştere a eliminărilor de lichide din organism, se mai folosesc beta-blocante şi anhidraza carbonică, miotice de tipul Pilocarpinei sau Demecariumului ori analogi ai prostaglandinelor. Pe termen lung, terapia cuprinde hipotensive locale şi generale, la acestea adăugându-se supraveghere clinică periodică”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.