Main menu

header

de Daniela Purgaru

Vreţi un câine frumos, prietenos, vioi, loial, uşor de dresat, inteligent, iubitor şi tandru? Nu, nu este un vis, ci o realitate întruchipată de simpaticul Labrador. Acesta este, poate, şi cel mai căutat animal de companie din lume.

Utilizat, iniţial, la vânătoare
Labrador retrieverul a fost utilizat la vânătoare, pentru recuperarea păsărilor împuşcate, datorită corpului zvelt, a capacităţilor „sportive” şi a abilităţilor de înotător. Apoi au început să îi fie apreciate celelalte calităţi, precum tandreţea, loialitatea şi inteligenţa, astfel încât a devenit din ce în ce mai căutat ca şi animal de companie.

Provine din Canada
Originile sale provin din Newfoundland, Canada, şi nu din Labrador, provincie aflată în aceaşi ţară. Nu se ştie cum a apărut confuzia geografică, cert este însă că prima consemnare a acestei rase s-a făcut în anul 1822. Apoi, a pătruns şi în Marea Britanie, datorită pescarilor, urmând ca specia să fie recunoscută oficial în 1903.

Are blană impermeabilă
Câinele din rasa Labrador retriever are capul lat, gâtul musculos, urechile medii, lăsate, iar ochii sunt căprui şi au o expresie inteligentă. Membrele sunt solide, coada este groasă la bază şi conică spre vârf, iar labele au o membrană interdigitală mai dezvoltată decât la alte rase, ce îi ajută la înot. Blana este scurtă, cu strat dublu şi impermeabilă, de culoare galbenă, neagră sau ciocolatie.
Înălţimea unui exemplar e de 56-61 cm la mascul şi 53-58 cm la femelă, iar greutatea variază între 27 kg şi 40 kg, dar pot exista şi masculi de 45 kg!

Îi place să se bălăcească în apă
Acest câine adoră să fie înconjurat de lume şi îi place să fie mereu băgat în seamă (când e lăsat mult timp singur devine distrugător). Este foarte afectuos, loial, inteligent, răbdător cu cei mici şi echilibrat. Nu este agresiv şi este uşor de dresat, chiar şi la o vârstă mai înaintată. Cel mai mult îi place să se bălăcească în apă, aşa că este bine să îl duceţi, ori de câte ori puteţi, să înoate în apă curată.

Predispus la îngrăşare
Blana Labradorului retriever este uşor de întreţinut, necesită doar periere o dată la câteva zile, cu o perie adaptată lungimii părului său, şi de câte o baie, o dată la două-trei luni. Are nevoie de două-trei ieşiri afară pe zi, cu cât mai multe exerciţii fizice. Acestea îl ajută să îşi păstreze aspectul „atletic” şi previne îngrăşarea excesivă (la care este predispus după 4-5 ani).
Durata medie de viaţă la această rasă este de 10-13 ani.