de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Mulți dintre stăpânii animalelor de companie consideră că hrana din abudență le asigură patrupedelor o viaţă sănătoasă. Potrivit medicilor veterinari, această concepție este total greşită. Creșterea în greutate poate avea efecte negative asupra sănătății și longevităţii. Cele mai întâlnite boli, care apar pe fondul obezităţii, sunt afecțiunile cardiovasculare, respiratorii, ortopedice, diabetul și tulburările la nivelul aparatului urinar. Medicul veterinar Sabina Vlad (www.happyanimals.ro) a explicat cum trebuie hrănit corect patrupedul și ce să faceți dacă acesta se confruntă cu problema kilogramelor în plus.
„Anumite rase sunt predispuse genetic la îngrășare”
- Care sunt rasele de câini și de pisici mai susceptibile să sufere de obezitate?
- Unele rase sunt predispuse genetic la îngrășare. Este cazul câinilor din rasele Labrador Retriever, Cocker, Teckel, Scottish Terrier, Beagle, Basset, Golden Retriever și Rottweiler. Câinii din rasa Boxer au masa musculară mai mare față de cei din rasa Labrador Retriever. Potrivit studiilor, un Labrador are un necesar energetic cu 12% mai mic față de un Ciobănesc german. În privința pisicilor, greu- tatea poate varia în funcție de vârstă și de rasă. Astfel, rasele mixte sunt mai predispuse genetic la obezitate.
- Care sunt factorii declanșatori ai acumulării de kilograme în plus?
- Cauzele obezității pot fi multiple pe parcursul vieții animalului. Alimentația nepotrivită și vârsta înaintată sunt unii dintre factorii declanșatori. Pe măsură ce îmbătrânesc, patrupedele devin mai sedentare și sunt mai predispuse să ia în greutate. În plus, în urma castrării (sterilizării), metabolismul se poate modifica sub influența hormonilor sexuali. Dacă sterilizarea se face înaintea vârstei de 5-6 luni, atunci scade riscul creșterii în greutate. De asemenea, unii hormoni administrați pentru stoparea „căldurilor” pot determina creșterea în greutate, dar și tendința la foame exagerată. Bolile endocrine (diabetul, hipotiroidismul) și unele medicamente (steroizii sau antiepilepticele) pot induce o poftă de mâncare exacerbată. Sexul este, de asemenea, important în acumularea kilogramelor în plus, femelele fiind mai predispuse la obezitate.
„Este necesar un plan de analize”
- La ce afecțiuni poate conduce obezitatea?
- Ca urmare a obezității, pot apărea afecțiunile locomotorii și imposibilitatea de deplasare, uneori chiar plăgile decubitale, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii, afecțiunile urinare (urolitiaza, cistita), constipația, diabetul. Toate acestea pot scădea calitatea vieții animalului.
- Greutatea în exces afectează speranța de viață a animalului de companie?
- Obezitatea poate scurta viața animalului de companie, deoarece odată instalată pot apărea și complicații, alte boli asociate care sunt greu de tratat sau greu de monitorizat acasă. Aceste boli necesită efort susținut din partea proprietarului, rigurozitate în privința planului alimentar și medicamentos, dar și costuri. În primul rând, este necesară o consultație pentru a discuta în detaliu despre alimentație, obiceiuri de îngrijire și despre tot ce a dus la instalarea obezității. Medicul trebuie să afle istoricul și cât mai multe detalii despre eventualele afecțiuni avute sau existente, iar în cazul în care nu au fost făcute investigații, atunci se face un plan de analize biochimice, hemoleucogramă, dozare hormoni, în funcție de consultul realizat. Tratamentul și planul alimentar sunt stabilite de medicul veterinar, după obținerea rezultatelor investigațiilor recomandate.
„Regimul alimentar cere rigoare și continuitate”
- Ce presupune un stil de viață nesănătos pentru patruped?
- Un stil de viață nesănătos presupune, în primul rând, o alimentație neadecvată. Aceasta poate consta într-o cantitate mult prea mare de crochete (boabe, mâncare uscată), alimente interzise, servite pe post de „gustări”, precum biscuiți cu creme, mezeluri, pateuri condimentate, grăsimi și carne de porc, alune, nuci, paste. Toate acestea presupun un surplus caloric zilnic. În acest caz, este necesară schimbarea stilului de viață.
- Cum trebuie hrănit corect animalul de companie?
- Dacă stăpânii își hrănesc pisica sau câinele cu mâncare preparată în casă, va fi mai greu să se ajungă la o scădere în greutate, dacă nu se va reduce cantitatea de hrană treptat. Un alt mod de hrană nu trebuie să însemne înfometare. Pierderea în greutate este în general lentă, iar regimul alimentar cere rigoare și continuitate, orice abatere fiind sancționată de organism printr-o refacere a kilogramelor pierdute. Dacă stăpânii își hrănesc prietenii cu mâncare industrială uscată (boabe) sau umedă (conserve), atunci vor putea să-i treacă pe o dietă recomandată animalelor obeze. Gramajul bobițelor trebuie să fie în raport cu greutatea corporală. Tipurile de hrană au un anumit conținut în fibre alimentare, facilitează digestia, induc o senzație de sațietate și pot crește volumul scaunelor. În urma hrănirii cu aceste sortimente, trebuie urmărită o scădere în greutate cu 1%-3% pe săptămână. Pe durata tratamentului, stăpânii îi pot administra câinelui gel de aloe vera și garcinia cambodgia (capsule), cu rol bun în inhibarea senzației de foame și limitarea lipogenezei (n.r. - producerea de lipide fie prin dereglarea grăsimilor ingerate, fie prin conversia glucidelor și proteinelor). Pisicii îi pot da gelul de aloe vera. Produsele vor fi administrate intern, în raport cu greutatea corporală și la recomandarea medicului veterinar.
„Pentru câini, recomand înotul şi plimbările“
- Este indicat sportul pentru câinii și pisicile care suferă de obezitate?
- Mișcarea este benefică, aceasta împiedicând atrofierea mușchilor și susținând circulația sângelui și peristaltismul. Astfel, scade și riscul apariției formării de nisip (urolitiază), fenomen frecvent la motani. Constipația este redusă și este menținută vitalitatea întregului organism.
- Ce tip de sport recomandați pentru câini? Dar pentru pisici?
- Pentru câini, recomand înotul și plimbările, în măsura în care afecțiunile existente le permit. Pisicuțele pot fi încurajate să facă mișcare cu diferite jucării, lasere ce le pot stimula în acest sens. Din punctul de vedere al alimentației, există pe piață multe branduri ce comercializează diete pentru scăderea în greutate și pentru menținerea greutății, atât pentru câini, cât și pentru pisici. Acestea au o formulă nutrițională potrivită, pe fiecare găsindu-se recomandări în privința cantității necesare, în funcție de greutatea și de vârsta patrupedului.
- Un exemplu concret al unui patruped obez tratat cu succes de dumneavoastră...
- Cel mai relevant exemplu este un Golden Retriever, în vârstă de 7 ani, care după respectarea dietei și cu mișcare zilnică susținută a pierdut șase kilograme, în câteva luni.