Main menu

header

de Daniela Purgaru

V-aţi amenajat un mic univers acvatic şi acum vreţi să vă luaţi şi peştişori? Nu ştiţi ce trebuie să faceţi pentru a ajunge cu bine acasă cu ei? Iată cum trebuie să procedaţi. În timpul transportului, peştii consumă oxigenul din apa în care se află. De aceea trebuie să aveţi grijă ca drumul să nu fie prea lung (maximum două ore). Primul semn de lipsă de oxigen este plutirea unor peşti la suprafaţa apei.

Atenţie la temperatură!
De asemenea, trebuie să fiţi atenţi la temperatura de afară sau din maşină. Dacă aceasta depăşeşte 30 de grade este indicat să înveliţi recipientul în care sunt transportaţi peştii într-un prosop ud sau să îl înconjuraţi cu polistiren expandat. Astfel, peştii vor fi feriţi şi de stresul călătoriei. Dacă temperatura este scăzută (sub 20 de grade), plasaţi o sticlă cu apă caldă (atenţie la temperatură!) în preajma fiecărei punguţe de transport.

Folosiţi punguţe de plastic
Pentru transport puteţi folosi câteva punguţe din plastic puse una într-alta, pentru un plus de siguranţă. Nu sunt indicate containerele solide, deoarece peştii se pot lovi şi nici nu este bine să ţineţi mai mult de trei-patru exemplare într-un recipient. Punguţele trebuie aşezate în timpul transportului într-un loc sigur, în care nu se pot desface. Cel mai bine este să le ţineţi asupra dumneavoastră. Nu introduceţi în recipientul de transport niciun obiect străin, ce poate răni peştii în timpul drumului.

Nu-i introduceţi imediat în acvariu
Când ajungeţi acasă cu peştii nu îi introduceţi imediat în acvariu. Ţineţi punguţele cufundate în acvariu, pentru ca peştii să se obişnuiască treptat cu temperatura. Ideal este să îi ţineţi într-un acvariu carantină timp de una-două săptămâni, pentru a evita o eventuală contaminare. O altă metodă de precauţie este să nu turnaţi în acvariul mare apa din punguţe.