Main menu

header

839 24 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Mamiferele marine se află sub un asalt continuu din cauza activităților umane. Vânate, hăituite, cu habitatele distruse, cu sistemele de orientare date peste cap de nave de croazieră și exerciții militare, prinse fatal în plase de pescuit, sufocate de pungi din plastic, balenele se află în fața unui nou risc: infecția cu coronavirus.

Sunt mai vulnerabile decât noi...

SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, a demonstrat capacitatea de a sări printre specii, trecând de la lilieci la oameni, apoi la câini și nurci. Iar acestea sunt doar informații pe care oamenii le dețin până acum. Un nou studiu vine să tragă un semnal de alarmă vizavi de pericolul major ca balenele și delfinii să fie în pericol de infectare cu noul coronavirus, prin intermediul deșeurilor umane care ajung în apele mărilor și oceanelor. Potrivit experților de la Universitatea Dalhousie, din Canada, balenele și delfinii se pot infecta foarte ușor, fiind chiar mai vulnerabile decât oamenii.

Delfinii și beluga, expuși la maximum

Experții canadieni au studiat genomul a 36 de specii de mamifere marine și au ajuns la concluzia că 18 dintre acestea pot fi infectate cu ușurință. „Foarte multe dintre speciile aflate la risc sunt pe cale de dispariție sau în număr extrem de mic. În trecut, aceste mamifere au mai fost infectate de diverse alte tipuri de coronavirus care suferise mutații și care le-a cauzat exemplarelor afectate grave disfuncționalități la nivelul ficatului și daune majore ale plămânilor”, explică specialistul Graham Dellaire. Deși încă nu s-au depistat cazuri concrete de infectare cu SARS-CoV-2 printre mamiferele marine, din datele infectărilor trecute se cunoaște faptul că delfinii și beluga sunt printre cele mai expuse animale la infecțiile cu viruși din această familie.

Sunt animale sociale, ce trăiesc în grupuri mari

Specialiștii atrag atenția că, în încercarea lor de a scăpa de SARS-CoV-2, oamenii ar putea transforma regnul animal într-o sursă de viitoare infecții, din cauza deșeurilor pe care nu le pot gestiona. În ceea ce privește mamiferele marine, acest pericol este cu atât mai mare cu cât acestea sunt animale sociale, care trăiesc în grupuri mari și ar putea răspândi cu mare viteză și cu consecințe dramatice virusul primit prin intermediul apelor reziduale ale oamenilor, „care nu sunt tratate corespunzător în foarte multe părți ale lumii”, după cum atrage atenția cercetătorul Saby Mathavarajah.

Apele reziduale care ajung în oceane s-au dovedit un mediu în care SARS-CoV-2 poate supraviețui, iar receptorii ACE2 ai cetaceelor pot fi căi de intrare a virusului în organismul acestor mamifere (studiu al Universității Dalhousie, Canada)

Zeci de specii domestice pot face infecţia

O cercetare recentă a pus în evidență faptul că nu mai puțin decât 28 de specii de animale care vin în contact apropiat cu oamenii, printre care hamsterii, caii, caprele, asinii, porcuşorii de Guineea sau iepurii, se pot infecta cu SARS-CoV-2. În același timp, potrivit experților de la University College din Londra, și animalele din grădinile zoologice pot lua virusul care face ravagii în lumea oamenilor. Cele mai expuse specii s-au dovedit a fi gorilele, urșii polari și cimpanzeii.