Main menu

header

844 24 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Un nou studiu a descoperit că papagalii-cu-creastă din Australia au învățat cum să deschidă pubelele rezidențiale și să se înfrupte din resturile pe care le găsesc în interior. Păsările învață acest truc una de la alta, iar fenomenul se răspândește cu repeziciune.

Diferite tehnici în diverse suburbii

Păsări de o mare inteligență, papagalii nu dezamăgesc. Doar că de data aceasta este vorba despre rezultatele unei cercetări care a evidențiat faptul că papagalii-cu-creastă au învățat să ridice capacele pubelelor din anumite orașe, învață unii de la ceilalți cum să facă acest lucru și, în unele cazuri, devin chiar inventivi, schimbând „metoda de lucru”. „Am observat că păsările nu deschid coșurile de gunoi în același mod, ci au folosit mai degrabă diferite tehnici în diverse suburbii, ceea ce sugerează că acest comportament este învățat prin observarea altora”, explică cercetătorul Barbara Klump, de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor, din Germania. Nu este de mirare: aceste păsări au un creier mare, au demonstrat istețime deosebită în alte studii și sunt foarte sociali.

Deschidere, balans, răsturnare

Specialistul Richard Major a observat cu câțiva ani în urmă pentru prima dată cum un astfel de papagal deschidea pubela cu ciocul și piciorul, iar apoi se balansa în lateral pentru a răsturna capacul și a se putea ospăta. În acest răstimp, obiceiul s-a extins din centrul orașelor spre suburbii. Dacă inițial, fenomenul s-a manifestat izolat și a fost observat ici-colo, abilitatea papagalilor de a „accesa” conținutul pubelelor s-a extins dinspre centru spre cartierele mărginașe, în mai multe locuri din cele câteva orașe australiene estice incluse în studiu. Experții germani au considerat atât de interesant acest comportament, încât au decis să-l studieze pe termen mai lung. „Am știut imediat că trebuie să observăm în mod sistematic această manieră unică, ingenioasă și inovatoare de a accesa o resursă de hrănire”, a spus Klump.

Răspândire prin „demonstrații”

Echipa de experți s-a întrebat dacă păsările stăpânesc această abilitate de deschidere a coșului de gunoi prin învățare socială sau genetic, așa că au apelat la ajutorul cetățenilor. În cadrul unui sondaj online, oamenii de știință au cerut locuitorilor din Sydney și Wollongong să raporteze când și unde au observat papagalii deschizând pubele. Echipa a primit 338 de rapoarte din 44 de suburbii care descriau papagali ajungând la resturile din coșurile de gunoi. În 93% dintre aceste rapoarte au fost observate mai multe exemplare prezente la „demonstrație”, „evidențiindu-se oportunitățile ca mai multe păsări să observe deschiderea coșului”, au scris cercetătorii, în studiul publicat de revista „Science”. Odată ce un papagal a început să deschidă pubelele, practica s-a răspândit mai repede la exemplarele din zonele învecinate decât la cele din districtele îndepărtate, ceea ce denotă că la mijloc este învățarea socială.

În majoritatea cazurilor de deschidere a pubelelor, exemplarele de papagali-cu-creastă masculi se „opintesc“ cu capacele, în timp ce femelele așteaptă pe margine să poată intra la „festin“