Main menu

header

de Daniela Purgaru

Una dintre problemele de comportament ale câinilor este frica manifestată faţă de anumiţi factori şi provenită, de obicei, din „sechele”. Pentru a trata acest tip de manifestare trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare.
Câinele care este speriat de ceva are un comportament uşor de identificat - evită contactul vizual, îşi dă urechile pe spate, se lasă uşor în jos, tremură, urinează involuntar, îşi bagă coada între picioare sau încearcă să fugă.

Cauza: amintirile
Unii câini sunt temători din fire, chiar dacă au avut o viaţă liniştită. Astfel, ei se pot speria instinctiv de zgomote puternice, cum ar fi pocnitorile sau tunetele ori la vederea unui anumit lucru. Alte animale pot avea amintiri neplăcute ce se „activează” la apariţia anumitor factori. Şi câinii care nu au fost socializaţi de mici pot dezvolta o teamă faţă de multe lucruri, în special de alţi câini sau de mulţime.

Dresajul, calea spre vindecare
Pentru că un psiholog este mult mai puţin accesibil pentru câini decât pentru noi, singura metodă de tratament este dresajul efectuat cu răbdare, pentru a fi înlăturate, cel puţin parţial, temerile. Primul pas constă în identificarea stimulului declanşator în cazul câinelui dumneavoastră. Dacă îi este teamă de foehn sau de aspirator este bine să le puneţi mai întâi într-un loc accesibil, pentru a se obişnui cu ele. Apoi, încet-încet, pe parcursul mai multor zile, le porniţi şi le opriţi, astfel încât zgomotul lor să devină o rutină.

Recompensarea este universal valabilă
Acelaşi lucru trebuie făcut şi în cazul în care câinelui îi este teamă de o anumită persoană. Practic, metoda recompensării este universal valabilă şi funcţionează în mai toate situaţiile, ideea de bază fiind că animalul trebuie să desfăşoare o activitate ce îi face plăcere în preajma factorului de stres.