Main menu

header

de Daniela Purgaru

Chiar dacă dumneavoastră trăiţi intens în fiecare zi, plecaţi dimineaţa la muncă, unde desfăşuraţi multe activităţi şi cunoaşteţi oameni noi, iar seara ieşiţi cu prietenii în oraş, pisica pe care o aveţi îşi duce traiul în aceeaşi casă, cu aceleaşi jucării, făcând aceleaşi lucruri. Iată câteva sfaturi pentru a o scoate din starea de plictiseală.

Daţi-i mereu ceva nou
Luaţi-i ceva nou în fiecare zi. Ca şi un copil care se bucură că i-aţi adus ceva seara, când veniţi de la muncă, la fel şi pisica va aprecia orice lucru pe care nu l-a mai văzut până atunci. Dacă nu vă permiteţi mereu să îi cumpăraţi ceva de ronţăit sau de jucat, puteţi da un aspect nou jucăriilor pe care le are deja. Puneţi toate jucăriile ei într-o cutie, turnaţi iarba-mâţei uscată şi închideţi cutia. În fiecare zi scoateţi de acolo câte un obiect, iar pisica va fi deosebit de încântată de acesta.

Variaţi-i hrana
Variaţi mâncarea cât puteţi de mult, asigurându-i în schimb felinei dumneavoastră aceeaşi masă consistentă şi sănătoasă. Spre exemplu, puteţi încălzi puţin hrana din conservă pe o farfurie, la cuptorul cu microunde. Aceasta va căpăta o altă aromă. Sau puteţi turna puţină apă caldă peste hrana uscată, astfel încât să se formeze un sos delicios. Pisica va aprecia aceste schimbări. De asemenea, puţin sos cu gălbenuş de ou sau cu iaurt nu o să-i displacă.

Oferiţi-i atracţii
Când vedeţi că pisicuţa e plictisită şi nu aveţi timp de joacă, luaţi o pungă de hârtie goală şi răsuciţi-i marginile până la jumătate. Culcaţi-o pe o parte şi puneţi în interiorul ei o jucărie cu orificiu în care aţi ascuns o bucăţică de carne. Explorarea o va scoate mâţa din starea de latenţă.

Lăsaţi-i patul la dispoziţie
Amenajaţi-i un loc confortabil pentru a urmări lumea de afară de pe marginea ferestrei închise sau întredeschise în siguranţă. Ba chiar ar fi palpitant pentru ea dacă aţi pune pe pervaz mâncare pentru păsărele. Astfel, ea se va delecta cu mişcările acestora şi îşi va aduce aminte că la origini este un vânător de temut.
Lăsaţi patul nefăcut dimineaţa. Pisicii îi place să se cuibărească în aşternutul cald ce vă poartă mirosul şi astfel va simţi că sunteţi încă acolo.

Diversificaţi-i mediul
Amplasaţi mai multe ghivece în casă, pe jos, în care aţi plantat iarba-mâţei. De asemenea, puteţi aduce o dată la câteva zile ceva de afară, un smoc de iarbă, un băţ sau o piatră. Astfel veţi diversifica puţin mediul în care trăieşte pisica dumneavoastră.
Confecţionaţi o undiţă la capătul căreia atârnaţi o jucărie mică de pluş. Ascundeţi acest obiect şi scoateţi-l în fiecare seară, câte o jumătate de oră, pentru a stârni pisica. Astfel, puteţi să vă uitaţi în continuare la televizor în timp ce ea se agită încercând să „captureze” jucăria.
Nu uitaţi că pisicilor le place să vorbiţi cu ele, să simtă că sunt băgate în seamă. Astfel se vor plictisi mai greu şi vor simţi că fac parte din familie.