Main menu

header

de Daniela Purgaru

Piometrul este o afecţiune uterină caracterizată de prezenţa în uter a unei secreţii anormale, purulente, ce poate pune în pericol viaţa animalului. Doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce este aceasta şi cum se poate trata.

Peritonita acută, una dintre complicaţii
Piometrul apare, de obicei, până la două luni după trecerea perioadei de călduri, de cele mai multe ori ca urmare a unor dereglări hormonale, cumulate cu prezenţa unor germeni în corpul femelei de câine sau de pisică.
Secreţia uterină în exces ce urmează perioadei de călduri se acumulează în uter, se contaminează şi transformă uterul într-o zonă purulentă. Lichidul astfel format se poate evacua chiar şi intraabdominal, provocând astfel peritonita acută, care este letală. „În anumite condiţii, această secreţie poate apărea şi la nivel vulvar, lucru uşor observabil. În multe situaţii, secreţia purulentă se acumulează însă fără exteriorizare, făcând diagnosticul accesibil doar medicului”, ne-a spus domnul doctor Constantin Daniel Lescai.

Ovaro-histerectomie de urgenţă
Femela afectată de piometru poate să prezinte sau nu simptome ca: febră, o dorinţă mare de a bea apă şi urinare în exces. Dacă această afecţiune nu este tratată se poate ajunge, în final, la deces. „Diagnosticul acestei afecţiuni se realizează pe baza examenului ecografic. Tratamentul este de natură chirurgicală, realizându-se ovaro-histerectomia de urgenţă. Pot apărea şi complicaţii, acestea referindu-se la şoc septic, peritonită acută, insuficienţă hepato-renală sau deces”, a completat specialistul.

Sterilizarea, cea mai bună metodă de prevenire
Această afecţiune poate fi prevenită prin sterilizarea femelei, metodă prin care se elimină riscul de piometru, de tumori mamare şi de alte afecţiuni cu origine genitală. De asemenea, este recomandat ca femelele ce nu sunt încă sterilizate să fie duse la ecografie după fiecare ciclu de călduri.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.