Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Concertele, deplasările prin ţară şi prin străinătate, stresul şi timpul liber restrâns nu au împiedicat-o pe Lavinia, fostă componentă a formaţiei Spicy, să îşi ia un animal de companie, pe care ea îl numeşte prietenul său cel mai bun! Richie este un Yorkshire Terrier de numai 5 luni, plin de pretenţii, tipicar, emotiv şi selectiv în ceea ce-i priveşte pe musafiri (se poartă frumos numai cu cine vrea el)… Dar să vedem cum anume se înţelege focoasa brunetă cu micuţul Richie, în următorul interviu.

„Richie este prietenul meu cel mai bun!”
- Cum îl cheamă pe căţel şi cărei rase aparţine?
- Îl cheamă Richie şi este un căţeluş din rasa Yorkshire Terrier, cu o personalitate puternică, nu foarte comod de crescut. Am în casă un pretenţios de zile mari!

- Cine ţi l-a dăruit?
- Nu l-am primit în dar de la nimeni, ci mi l-am cumpărat singură. Doctorul Mirela Miertoiu mi-a recomandat un medic  veterinar foarte bun din Popeşti-Leordeni şi la cabinetul său l-am întâlnit pe Richie. Deşi iniţial voiam să iau o fetiţă, atunci când l-am văzut m-am îndrăgostit de el şi l-am şi cumpărat pe loc! Cred că a fost dragoste la prima vedere! Era o mână de căţel  când l-am adus în viaţa mea şi este prietenul meu cel mai bun, mă însoţeşte peste tot unde merg. Acum are 5 luni.

- De cât timp îl creşti?
- De când l-am luat, de la 3 luni. Practic, de două luni sunt ca un fel de mamă. Foarte implicată!

Cel mai alintat specimen din Bucureşti
- Cum a fost la început? Te-ai chinuit mult să îl educi?
- Richie este un câine destul de rău pentru rasa lui. Rău în sensul că este foarte răsfăţat. Până şi doctorul veterinar a spus că este cel mai alintat Yorkshire pe care l-a consultat vreodată. Este foarte orgolios, încăpăţânat şi mi-a fost foarte greu să îl educ. Dar am reuşit, însă nu în totalitate, deoarece Richie ascultă doar de mine şi de persoanele care îi sunt pe plac.

- Doarme cu tine?
- Nu doarme cu mine în pat, pentru că i-am cumpărat un culcuş al lui, în formă rotundă, şi acolo îi place cel mai mult să se odihnească sau să moţăie. Ziua, înainte să doarmă, îşi strânge jucăriile (fel şi fel de lucruri cumpărate de pe la pet-shop-uri) în pătuţ, iar când se trezeşte le dă jos să se joace cu ele. Pot spune că am un căţel ordonat!

- Cu cine îl laşi atunci când eşti plecată la concerte?
- De multe ori îl iau cu mine şi mai stă uneori cu părinţii mei, care îl îngrijesc ca pe propriul lor copil, ştiind cât de mult îl iubesc! Ỉn familia mea, Richie este în centrul atenţiei!

Un pofticios cu regim de viaţă sănătos
- Îi dai să mănânce doar mâncare specială pentru patrupede  sau orice ai prin frigider?
- Richie mănâncă foarte sănătos şi îi ofer doar ceea ce îi prescrie veterinarul său. Îmi este foarte greu să mă abţin să îi dau de mâncare, deoarece este foarte pofticios. Încerc să îi păstrez un regim alimentar sănătos, dându-i mâncarea prescrisă, dar şi o recompensă din când în când, doar atunci când este cuminte. Cred că mâncarea specifică este ideală. Dacă animăluţele noastre se simt bine aşa, nu are rost să le oferim ce mâncăm noi!

- Spune-ne ultimele lui năzbâtii...
- Nebunaticul ăsta mic mi-a ros nişte pantofi pe care i-am cumpărat de curând şi la care ţineam foarte mult. Mai nou, atunci când se bucură foarte tare, face pipi pe ei…

- Cum îl alinţi?
- În toate felurile posibile, exact ca pe un copil! Un micuţ  care ţi-a ajuns la inimă!

- Mai ai alte animale de companie?
- Nu mai am. Richie este mai mult decât suficient! El este responsabilitatea mea principală, dar dacă mă gândesc bine, îmi este atât de drag, încât mi-aş mai cumpăra încă unul!

Cum îngrijiţi un Yorkshire Terrier

Îngrijirea blănii unui Yorkshire Terrier este o operaţiune migăloasă. Căţeii trebuie periaţi zilnic şi îmbăiaţi o dată pe săptămână, părul de pe cap trebuie prins într-o coadă palmier, pentru a evita să le intre în ochi şi să le provoace iritaţii, dinţii trebuie şi ei periaţi regulat. Hrana se recomandă a fi uscată, pentru a păstra dinţii sănătoşi. Căţeii ce fac parte din rasa Yorkshire sunt la fel de fericiţi şi dacă se plimbă 20 de minute pe zi, şi dacă merg kilometri întregi.