Main menu

header

de Daniela Purgaru

Rasa Mau Egiptean (mau înseamnă pisică în egipteană) este considerată cea mai veche rasă, ea apărând pe numeroase morminte şi papirusuri din Egiptul antic. De asemenea, se spune că este singura pisică tărcată de la „mama natură”, nu obţinută prin încrucişări. Primele exemplare au ajuns în Europa abia în preajma anilor ’50, unde este încă destul de rară. Din păcate, rasa Mau Egiptean e confundată adesea cu rasa Orientală Tărcată.

Petele, caracteristice rasei
Statura acestei feline este medie, capul triunghiular, cu colţuri rotunjite, urechile ascuţite şi depărtate, coada potrivită ca lungime, iar ochii sunt migdalaţi, de culoare verzuie. Blana este scurtă, lucioasă şi moale, iar modelul coloristic reprezintă caracteristica rasei (pete închise pe un fond deschis, rotunde, răspândite peste tot, dungi la extremităţi şi inele pe coadă). Pe frunte are un „M” bine pronunţat. Există trei varietăţi de culoare: argintiu, bronz şi cenuşiu. Greutatea unui exemplar poate fi între 2,5 kg şi 5 kg.

Activă, sociabilă şi inteligentă
Caracterul acestei feline de companie este echilibrat. Este o pisică activă, agilă, curioasă, nu foarte gălăgioasă, inteligentă şi foarte devotată unui singur stăpân. Se înţelege de minune cu alte pisici din casă, chiar şi cu alte animale, dar mai ales cu copiii, deoarece este foarte sociabilă şi răbdătoare. Spre deosebire de alte mâţe, nu prea îi place să fie ţinută în braţe, dar asta numai pentru că adoră să îşi arate independenţa (în special masculii) şi să îşi exprime afecţiunea în alte moduri.

Are nevoie de exerciţii fizice
Pentru a preîntâmpina anumite afecţiuni sau obezitatea, trebuie să facă suficientă mişcare zilnic. De asemenea, este bine să fie periată o dată la câteva zile cu o perie moale, pentru a-şi păstra aspectul îngrijit. Fiind o rasă pură, nu are probleme de sănătate specifice, însă este indicat totuşi un control veterinar anual. Speranţa de viaţă este de circa 15 ani.