Main menu

header

885 24 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Reptile emblematice ale lumii, cum sunt crocodilii sau broaștele țestoase, ar putea deveni amintire într-un viitor nu foarte îndepărtat, întrucât activitățile oamenilor decimează în ritm alert aceste specii. Un studiu de anvergură evidențiază că a cincea parte dintre reptilele lumii se află în pragul extincției iminente.

Eliminate de agricultură, exploatare forestieră și dezvoltare urbană

După alertele mondiale legate de pericolul dispariției în dreptul unor specii de păsări, mamifere sau amfibieni, a venit rândul reptilelor să intre în atenția oamenilor de știință. Potrivit rezultatelor unei cercetări de amploare, ale cărei rezultate au fost publicate de revista Nature, mai mult de o cincime dintre reptilele lumii se confruntă cu dispariția iminentă. Crocodilii și broaștele țestoase sunt printre cele mai expuse riscului dintre speciile de reptile, mai mult de jumătate dintre exemplarele acestora necesitând eforturi urgente de conservare. Principalele amenințări cu care se confruntă reptilele sunt agricultura, exploatarea forestieră și dezvoltarea urbană, avertizează echipa internațională de cercetători care a realizat studiul derulat în colaborare de Universitatea Monash, Universitatea din Adelaide, Universitatea din Sydney, Muzeul Australian, Universitatea din Tasmania, Universitatea Charles Darwin, Universitatea din Australia de Vest și NatureServe, din SUA.

Crocodilii și broaștele țestoase sunt în cel mai mare pericol de dispariţie

Autorul principal al cercetării, expertul Bruce Young, de la NatureServe, a aplicat reptilelor criteriile listei roșii ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), pentru a examina riscurile de extincție la nivel global. Din cele peste 10.000 de specii evaluate, mai mult de 21% s-au încadrat la categoria amenințate cu dispariția (vulnerabile, pe cale de dispariție sau în pericol critic). Crocodilii și țestoasele s-au dovedit în cel mai mare pericol, aproximativ 57,9% și, respectiv, 50% dintre cele evaluate fiind amenințate. Deși previziunile anterioare au arătat că reptilele cele mai expuse extincției sunt cele care trăiesc în mediile aride, oamenii de știință au descoperit că speciile din păduri sunt încă și mai amenințate, în principal din cauza exploatărilor forestiere. În ansamblu, cel puțin 1.829 de specii de reptile sunt amenințate cu dispariția la nivel global.

Printre strategiile de conservare necesare pentru a preveni dispariția reptilelor, protecția terenurilor este extrem de importantă, date fiind amenințările duale ale activităților agricole și dezvoltării urbane (revista Nature)