Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aşa cum noi avem nevoie din când în când de anumite minerale, cum ar fi calciu, aşa şi animalele noastre de companie au astfel de cerinţe. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune când şi cum trebuie administrate mineralele.

Mineralele reprezintă o grupă specială de elemente. Acestea se regăsesc în alimente, nu au valoare calorică, dar sunt esenţiale vieţii oricărui animal. Spre deosebire de vitamine, ce se pot „fabrica” în organism, mineralele se extrag exclusiv din hrană. Acestea se împart în două grupe majore, macroelemente şi oligoelemente, după ponderea pe care o au în organism. Dintre macroelemente amintim: calciul, fosforul, potasiul, clorul şi magneziul, iar dintre oligoelemente fac parte: fierul, cuprul, zincul, molibdenul, cromul, seleniul etc. Fiecare este esenţial vieţii şi, în lipsa sau în excesul lor, pot apărea unele afecţiuni sau disfuncţionalităţi ale organismului.

Lipsa lor poate duce la apariţia unor afecţiuni
„La animalele aflate în perioada de creştere, lipsa sau raportul necorespunzător între calciu, fosfor şi magneziu poate duce la apariţia rahitismului. În acest caz, articulaţiile sunt dureroase, tumefiate, şi la radiografie au aspect specific de os nemineralizat şi de linie de osificare discontinuă”, ne-a spus medicul veterinar. „Lipsa de potasiu, sodiu şi dezechilibrul dintre acestea pot duce la apariţia unor semne nervoase, cardiace sau chiar la deces. Lipsa de fier cauzează anemie, lipsa de zinc poate determina apariţia unor afecţiuni cutanate, iar lipsa seleniului poate provoca probleme musculare”, a completat specialistul.
Pentru a preîntâmpina astfel de probleme sunt indicate vizitele frecvente la medicul veterinar, pentru consult. Folosirea preparatelor vitamino-minerale nu se face „după ureche”, ci numai la recomandare.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.