Main menu

header

de Daniela Purgaru

Ce înnebuneşte până şi cea mai calmă pisică? Răspunsul este simplu: iarba mâţei. Dar oare ce fenomen ascuns se petrece în corpul felinei încât ajunge să se tăvălească pe jos de plăcere?!

Are efect afrodiziac
Iarba mâţei (Nepeta Cataria) este o plantă perenă, întâlnită frecvent în Europa, Asia şi America de Nord, şi face parte din familia mentei. Până aici nimic ciudat, nu-i aşa? Însă planta are un efect remarcabil asupra multor pisici, stimulându-le şi creându-le, se pare, o senzaţie de plăcere şi de relaxare, fiind un puternic afrodiziac.
Observând atracţia pe care o exercită prezenţa acestei plante asupra felinelor, oamenii de ştiinţă au concluzionat că totul se datorează unei substanţe chimice numite nepetalactonă. Aceasta este prezentă atât în tulpină, cât şi în frunzele ei şi are aceeaşi influenţă pe care o are marijuana asupra oamenilor. Efectul durează câteva minute, timp în care pisicile par a fi într-o stare de extaz, frecându-se în acest timp de plantă.

Nu toate reacţionează la fel
Deşi chiar şi unii lei cad în vraja acestui drog, nu toate speciile de feline răspund în acelaşi mod. Se pare că doar  60% dintre pisicile adulte reacţionează la iarba mâţei. Cercetătorii, care încă studiază fenomenul, au căzut de acord în privinţa faptul că acest drog nu produce daune asupra organismului animalelor şi nici dependenţă.

Se foloseşte în jucării
Iarba mâţei este mai greu de procurat din comerţ, ea găsindu-se însă la foarte multe pet-shop-uri în unele jucării. Această metodă este folosită pentru a creşte interesul pisicilor faţă respectivele obiecte. Deşi planta îşi răspândeşte mirosul caracteristic tot timpul, ea prezintă mult mai mult interes pentru pisici atunci când este ofilită sau deteriorată.