Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aveţi un căţel care a ajuns la o vârstă respectabilă şi vreţi să ştiţi ce trebuie să faceţi pentru a-i asigura o bătrâneţe uşoară? Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune care sunt problemele de sănătate ce apar în mod obişnuit în acest caz.

Pierderea auzului
La fel ca şi oamenii în pragul senectuţii, câinii întâmpină unele probleme cauzate de îmbătrânire. Pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste acestea, secretul constă în recunoaşterea din timp a afecţiunilor ce vin o dată cu înaintarea în vârstă. Iată câteva dintre acestea:
Dacă observaţi că animalul doarme şi nu se mai trezeşte la zgomotele ce îl alertau înainte, se prea poate să sufere de o scădere a capacităţii auditive. În acest caz este important să nu îl speriaţi cu mişcări bruşte.

Scăderea văzului
Observaţi dacă animalul este nesigur, dacă se loveşte de anumite lucruri etc.

Deteriorarea danturii
Îmbolnăvirea danturii este una dintre cel mai frecvente suferinţe la câinii de toate vârstele, şi nu doar la animalele mai bătrâne. Efectuaţi-i detartraj periodic la cabinetul veterinar, verificaţi dacă are dinţi ce se clatină, dacă dă frecvent cu laba peste bot etc. De asemenea, periaţi-i dantura cu instrumente speciale o dată la câteva zile.

Incontinenţa urinară
Pentru a depista această afecţiune, observaţi dacă animalul îşi face nevoile fără să îşi dea seama, în somn sau în timp ce face altceva. Dacă se întâmplă acest lucru frecvent este indicat să îl tundeţi în zona dorsală şi să îl spălaţi frecvent în acest loc.

Artrita
Îmbătrânirea mentală se manifestă prin mers neliniştit, scheunat, confuzie, dezorientare, schimbări în modul de interacţiune cu familia etc. Artrita cauzează disconfort şi dureri. Câinele şchioapătă, alunecă mai uşor, se scoală cu greu după somn etc.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.