Main menu

header

de Daniela Purgaru

O pisică aurie africană, extrem de rară, a fost fotografiată, în sfârşit, după îndelungi trude, în mijlocul junglelor neprietenoase din Uganda.
O echipă de cercetători americani a reuşit să surprindă, în trei imagini, frumoasa şi rara felină. Gary Aronsen, cercetător la Universitatea Yale, unul dintre membrii expediţiei, a folosit o cameră foto în infraroşu, cu declanşator camuflat sub o trapă pe care a călcat exemplarul în cauză.

Chiar dacă imaginile surprinse sunt alb-negru, imaginile au dezvăluit faptul că pisica aurie are de fapt o blană mai întunecată la culoare decât se credea. „La ora actuală se cunosc foarte puţine date despre pisica aurie africană, nu ştim cu exactitate ce fel de habitat preferă, care sunt prăzile sale etc. Este răspândită de-a lungul Africii ecuatoriale, dar este un animal singuratic, foarte dificil de observat. În ciuda numelui său, culoarea blănii sale variază considerabil şi poate fi pătată sau chiar neagră!”, a declarat profesorul Aronsen.
Pisica aurie africană este o felină de talie medie, musculoasă, compactă şi cu o lungime corporală de maximum 80 cm. Ea este atât de rară, încât doar câţiva cercetători care studiază pădurile africane au reuşit să o surprindă în sălbăticie.