Main menu

header

de Daniela Purgaru

Xiphophorus variatus şi Xiphophorus maculatus sunt varietăţile sub care este cunoscut Platy, unul dintre cel mai iubit şi mai uşor de îngrijit peşte.

Poate avea mai multe culori
Originar din Mexic şi Belize, Platy a devenit curând un foarte iubit peşte de acvariu, deoarece este paşnic şi se înmulţeşte foarte uşor. Femelele au circa 7 cm şi sunt viu colorate, iar masculii, 5 cm. Îi place să înoate la suprafaţa apei sau la mijlocul acvariului, în apă foarte curată, la o temperatură de 24-28 de grade Celsius.
Masculii pot fi deosebiţi şi prin faptul că au înotătoarea anală dezvoltată într-un organ reproducător alungit, denumit gonopodiu. Platy poate fi negru spre roşu, cu pete negre, roşu sau galben şi extremităţile negre, complet galben, verde cu reflexe albăstrii sau galben-pal ori bej şi cu o pată cărămizie.

Este foarte activ sexual
Îi place să stea în grupuri, este foarte liniştit şi de aceea are nevoie să se afle în prezenţa unor peşti cu un comportament asemănător. Cel mai bine se înţelege cu Guppy, Xipho şi Molly. Proporţia trebuie să fie un mascul la trei femele, pentru a se evita conflictele între masculi şi pentru a nu obosi femelele, Platy fiind un peşte foarte activ din punct de vedere sexual.

Are nevoie de spaţiu şi de hrană diversificată
Acvariul trebuie să aibă circa 100 de litri, deoarece Platy adoră să aibă spaţiu. Bazinul trebuie să aibă ascunzători şi să fie bine plantat. Plantele recomandate sunt: Cabomba, Egeria, Myriophillum, Ceratopteris, Vallisneria sau Cryptocoryne, muşchi de Java sau Riccia. Platy este un peşte omnivor, ce are nevoie de o alimentaţie diversificată: fulgi speciali, larve de ţânţari, grindal, artemia, tubifex, granule, spirulină etc. De asemenea, consumă cu plăcere algele din acvariu, fiind astfel deosebit de util.

Puii sunt mâncaţi de adulţi
Femelele nu au grijă de pui şi cei mai mulţi pui născuţi în acvariul comun vor fi mâncaţi de adulţi. De aceea, femelele ce prezintă semnele de naştere iminentă (abdomenul bombat şi o pată întunecată sub burtă) trebuie puse în recipiente numite comun născători. Perioada de gestaţie este de 30 de zile, iar intervalul dintre două naşteri este de circa o lună. O femelă adultă de Platy naşte în jur de 40 de pui! Puilor trebuie să li se dea hrană bogată în proteine: gălbenuş de ou fiert, naupli de artemia sau hrană specială pentru pui (alevini) din comerţ. Ei trebuie hrăniţi de mai multe ori pe zi şi pot fi puşi în acvariul mare când cresc suficient de mult pentru a nu mai fi atacaţi. Evitaţi totuşi supraaglomerarea.
Speranţa de viaţă a acestor peşti este de 3-4 ani.