Main menu

header

de Daniela Purgaru

Orice proprietar de câine ştie că gura acestor animăluţe miroase de multe ori neplăcut. Dar puţini ştiu că acest lucru poate fi semnul unor afecţiuni. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune care sunt acestea şi ce trebuie făcut.

Tumorile cavităţii bucale, cele mai grave afecţiuni
Mirosul neplăcut al respiraţiei câinelui este o problemă pentru proprietar şi de multe ori semnul unor probleme medicale ale câinelui. Faptul că un patruped are mai mereu gura întredeschisă face ca halena să fie foarte uşor de depistat. Cauzele pentru o astfel de problemă pot fi diverse, de la probleme generale la probleme locale. În categoria celor din urmă se numără: inflamaţiile gingiei (gingivitele), placa dentară, tartrul, cariile, abcesele dentare, tumorile cavităţii bucale, periodontitele sau corpii străini reţinuţi la nivelul cavităţii bucale. „În aceste cazuri se face, în primul rând, tratarea diferenţiată a fiecărei afecţiuni în parte, dintre cele mai grave regăsindu-se tumorile bucale şi inflamaţiile cronicizate ale cavităţii bucale. Periodontopatiile au o evoluţie treptată pe termen lung, nepunând în pericol viaţa animalului”, ne-a spus medicul veterinar. În ceea ce priveşte tartrul, este o singură soluţie - detartrajul profesional, urmat de dietă sau adăugarea la dietă a unor produse ce previn reapariţia sau apariţia acestei neplăceri.

Semnul unor boli generale severe
Printre cauzele generale cea mai importantă este sănătatea rinichilor. „Aceştia, odată afectaţi major, vor determina apariţia în respiraţie a unor compuşi toxici ce dau un miros caracteristic amoniacal, dar provoacă şi ulcere la nivelul cavităţii bucale. De asemenea, boli precum jigodia şi leptospiroza pot provoca apariţia unui miros neplăcut al respiraţiei”, a completat specialistul.
Pentru a afla ce cauzează de fapt mirosul neplăcut al gurii câinelui dumneavoastră trebuie să apelaţi la un medic veterinar. Acesta va trata corespunzător, în urma unui diagnostic precis, afecţiunea ce determină problema.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.