Main menu

header

de Daniela Purgaru

Vă întrebaţi de ce căţeluşul dumneavoastră nu mai aleargă ca pe vremuri? Poate fi vorba despre o problemă a articulaţiilor, care nu trebuie neglijată. Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune ce trebuie să ştiţi despre acest tip de afecţiuni.

Afectează câinii cu vârste de peste 1 an
Până nu demult, artrita şi artroza aveau o semnificaţie clară, bine delimitată una de alta însă, mai nou, s-a descoperit o întrepătrundere a acestor două afecţiuni. Prima reprezintă o inflamaţie localizată la nivelul articulaţiei, iar a doua surprinde mai degrabă un proces degenerativ. „În medicina veterinară actuală, patologia articulară surprinde un complex numit boală degenerativă articulară, ce afectează câinii trecuţi de 1 an. Este numit astfel pentru că iniţializarea procesului distructiv nu este de natură inflamatorie, dar evoluţia lui cuprinde şi o astfel de fază”, ne-a spus medicul veterinar.

Se distrug articulaţiile
„O simplă leziune traumatică minoră poate determina distrugerea unor celule specifice articulaţiilor, condroicitele. Acestea eliberează în jurul lor enzimele conţinute ce vor determina distrugerea în continuare a altor celule. Ca urmare a afectării metabolismului celulelor alăturate, producţia de substanţe chimice complexe esenţiale articulaţiilor (proteoglicani) este afectată, rezultând structuri proteice anormale sau parţial distruse. Acestea sunt, de fapt, precursori pentru substanţe chimice specifice inflamaţiilor. Din acest moment, afecţiunea trece în stadiul inflamator. O dată cu trecerea timpului, cartilajul articular devine mai puţin flexibil, se fisurează, se subţiază şi chiar poate să dispară”, a explicat specialistul.

Efort refuzat
Ca urmare, câinele resimte dureri la deplasare, refuză să facă efort, să urce scări şi reacţionează la palparea articulaţiilor.
Diagnosticul se realizează mai ales cu ajutorul radiografiilor şi al RMN-ului, uneori fiind de ajutor chiar şi ecografia osteoarticulară. La diagnosticare se iau în calcul şi cauzele infecţioase.
Tratamentul se realizează prin dietă veterinară special concepută împotriva obezităţii, medicaţie antiinflamatorie, suplimente alimentare cu acizi graşi esenţiali, condroitină şi vitamina C. De asemenea, poate da roade şi fizioterapia.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.