Main menu

header

941 24 1de Georgiana Mihalcea

Sezonul vacanțelor bate la ușă, iar pentru iubitorii de animale ne-am gândit să aducem toate informațiile de care au nevoie pentru a putea călători în siguranță cu acestea peste granițele României. Medicul veterinar Elena Bonea, de la Clinica Veterinară Mobovet Satu Mare (www.veterinarsatu-mare.ro), ne-a dat detalii despre cel mai important document pe care trebuie să-l obțineţi din timp, dar și alte reguli de care trebuie să țineţi cont când porniţi la drum cu prietenul vostru cu blăniță.

„Trebuie vaccinat împotriva rabiei”

- Ce înseamnă un pașaport de animale?

- Reprezintă un document oficial care înregistrează informații corecte legate de un anumit animal și stăpânul acestuia. Un pașaport european pentru animale de companie, cum ne referim în cazul celor emise la noi în țară, este un document care urmează un model standard al UE și este esențial pentru călătoriile atât între țările comunitare, cât și în afara lor. Orice pașaport conține o descriere și detalii despre animalul de companie (nume, specie, rasa, data nașterii, culoarea), inclusiv microcipul sau codul de tatuaj, datele de contact ale proprietarului, precum și fișa de vaccinare împotriva rabiei, fișe privind deparazitările, alte vaccinări sau examinări clinice, date ale veterinarului care a eliberat pașaportul. Aveţi nevoie de el de fiecare dată când doriţi să ieșiţi din țară cu animalul vostru de companie.

- Care este prima condiție de călătorie pe care un animal trebuie să le îndeplinească?

- Înainte ca animalul dumneavoastră de companie, fie el câine, pisică sau dihor, să poată călători, un veterinar autorizat trebuie să îl vaccineze împotriva rabiei. Pentru ca vaccinarea să fie valabilă, pet-ul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 12 săptămâni și trebuie să fi fost identificat printr-un microcip unic înainte de vaccinare. Animalul poate apoi călători, cel mai devreme, la 21 de zile de la finalizarea protocolului de vaccinare antirabică. De asemenea, trebuie să vă asigurați că orice alte vaccinări sunt făcute înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

„Este obligatorie efectuarea deparazitării interne și externe”

941 24 2- Și a doua regulă?

- O altă condiție obligatorie pentru a intra într-o altă țară o reprezintă efectuarea deparazitării interne și externe înainte de plecare, cu 24-120 de ore înainte de călătorie, iar toate detaliile tratamentului trebuie introduse în pașaport. Deparazitarea externă se face pentru prevenirea infestațiilor cu purici și căpușe, iar cea internă pentru ca animalul să fie tratat împotriva teniei Echinococcus.

- De ce este mai important acest parazit față de alții?

- Întrucât, comparativ cu alte boli parazitare cu transmitere de la animal la om pentru care se face în general deparazitarea animalelor, Echinococoza, cunoscută și sub numele de boala hidatică, hidatioză sau boală de echinococoză, este o boală gravă care se găsește în majoritatea zonelor lumii și momentan afectează aproximativ un milion de persoane anual. În anumite zone din America de Sud, Africa și Asia, până la 10% dintr-o anumită populație este afectată de această boală.

- Ce alte detalii trebuie să mai știm înainte de a pleca la drum cu amicul nostru blănos?

- O altă condiție obligatorie pentru plecare o reprezintă faptul că animalul trebuie să fie supus unui examen clinic medical de un medic veterinar, prin care să obțină viză de „clinic sănătos” înainte cu cel mult 24 de ore de plecare, notată pe o pagină specială în acest scop din pașaport. Un câine bolnav, slăbit sau cu diferite afecțiuni de sănătate nu are voie să călătorească.

„Microcipul este un dispozitiv de identificare cu ajutorul frecvenţei radio”

- Ce înseamnă microciparea despre care ați amintit mai devreme?

- Conform Legii 215 din anul 2004, orice câine cu stăpân din România trebuie să fie identificat prin microcipare. Aceasta reprezintă procedura prin care un medic veterinar implantează cu ajutorul unui aplicator special, un microcip sub pielea din zona gâtului câinelui. Microcipul este un dispozitiv pasiv de identificare cu ajutorul frecvenţei radio, programabil o singură dată, care respectă anumite cerințe și tehnologii standard și poate fi citit de un dispozitiv compatibil cu aceste standarde care afișează apoi electronic codul microcipului. O întrebare care mi se adresează frecvent în practică este, dacă pe baza acestui microcip, putem găsi câinele prin satelit sau GPS. Aceste microcipuri nu au din păcate această capacitate, dar în cazul în care se pierde un câine, la orice cabinet veterinar există un cititor cu care i se poate citi microcipul.

- Ce informații conține acest minidispozitiv?

- Când se face implantarea acestuia, medicul veterinar introduce toate datele câinelui într-o bază de date națională, numită Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS pe scurt), precum și datele de identificare ale proprietarului, fiind și modalitatea prin care acesta poate fi contactat în caz de găsire/ pierdere a câinelui. Fișa câinelui poate fi accesată din RECS de orice medic veterinar și în ea vor fi notate toate evenimentele semnificative din viața câinelui, precum, vaccinarea antirabică, sterilizarea, carnețul nou de sănătate al animalului care conține serie și cod unice, pașaport etc.

„Prețul pornește de la 100-150 de lei”

941 24 3- Cât costă un pașaport pentru animale?

- Nu a fost stabilită o taxă fixă pentru eliberarea pașaportului pentru animale de companie. Prețul depinde de țară, de veterinarul care eliberează pașaportul și de alte acte asociate acestuia. În general, prețul pașaportului în sine pornește de la 100-150 de lei, dar crește în funcție de vaccinările sau tratamentele necesare.

- În ce cazuri un animăluț nu poate primi acest document?

- În primul rând, dacă nu este identificat corespunzător prin microcipare. În rest, medicul veterinar este cel care poate stabili cel mai bine în momentul consultației; un motiv de neacordare fiind boala.

- Sunt sigure călătoriile pe distanțe lungi pentru animale?

- Cu cât este mai lungă distanța, cu atât riscurile cresc. De aceea este obligatorie examinarea clinică a pacientului înainte de plecare, medicul veterinar fiind singurul care poate aprecia cel mai bine dacă acel câine este sănătos, are un status imunitar bun și este suficient de mare sau apt pentru drumul pe care trebuie să îl parcurgă.

- Ce bagaje facem animalelor când le luăm cu noi în vacanțe?

- Cred că nu trebuie să lipsească unele lucruri precum: bolul de apă, mâncarea, jucăria sau păturica preferate, cușca de transport echipată corespunzător sau o centură de mașină, după caz.

- Există și o „trusă de prim-ajutor” pentru patrupedele noastre?

- Nu există ceva standard, dar le recomand cititorilor dumneavoastră să se consulte cu veterinarul lor, întrucât împreună pot stabili ce ar fi necesar sau recomandat pentru patrupedul lor. Sunt animalele care suferă de anumite afecţiuni, altele care sunt mai sensibile sau alergice și este bine să ia cu ei ceva în acest sens. Eu am unele animale care au rău de mașină, astfel le dau medicație pentru a preveni acest lucru, pentru cele care merg la mare sau în țări călduroase le dau protecție pentru pernuțele de la picioare sau protecție solară, celor care călătoresc în țări unde evoluează boli parazitare transmise de țânțari, le dau preventiv deparazitări speciale etc.

Puteți obține un pașaport european pentru animale de companie, pentru câinele, pisica sau iepuraşul dumneavoastră, de la orice veterinar autorizat (permis de autoritățile competente să emită pașapoarte pentru animale de companie)

„Puteţi călători cu până la cinci animale de companie“

- Cu câte animale putem ieși din țară?

- Puteți călători cu până la cinci animale de companie, dar dacă există mai mult de cinci (câini, pisici sau dihori) trebuie să faceți dovada că acestea participă la o competiție, o expoziție sau un eveniment sportiv (prin furnizarea, de exemplu, a unui document de înregistrare); orice alt motiv este considerat trafic de animale și vă veți supune legislației țării unde sunt verificate. În unele țări, aceste ilegalități sunt pedepsite drastic, precum eutanasierea animalului și reținerea proprietarului.