Main menu

header

de Daniela Purgaru

Deşi nu obişnuim să ne gândim prea des la ei, mai ales atunci când animalul nostru se simte bine, paraziţii totuşi există. Fie că sunt în blana câinelui sau a pisicii ori în organismul acestora, aceştia ne pot afecta şi pe noi, de aceea deparazitarea trebuie făcută nu numai la nevoie, ci şi preventiv. Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune ce trebuie să ştiţi despre această problemă.

Parazitozele masive pot întârzia creşterea
Paraziţii interni pot fi transmişi nu numai între exemplarele mature, dar şi de la mamă la făt. „În parazitozele masive se pot întâlni manifestări sistemice, cum ar fi cele digestive (gastroenterită, chiar hemoragică, lipsa apetitului, vomă), manifestări nervoase cauzate de toxinele produse de paraziţi (de exemplu, ascaronul eliminat de ascarizii vii, cât şi cel rezultat în urma morţii acestora), fermentaţii anormale ale conţinutului alimentar, cu balonarea consecutivă a abdomenului, aport insuficient de proteine, glucide, vitamine, minerale (ceea ce conduce la o dezvoltare întârziată a organismului şi, foarte important, la o scădere a capacităţii de apărare a organismului), sindrom obstructiv sau oclusiv prin adevărate «ghemuri» de paraziţi, stânjenind astfel tranzitul digestiv”, ne-a spus medicul veterinar.

O dată la trei-patru luni
Iată când trebuie efectuată deparazitarea internă:
l în primele 6-14 săptămâni de viaţă, deparazitările se fac la fiecare 10-14 zile înainte de vaccinare. „Acest interval este considerat suficient pentru ca formele larvare să încheie ciclul evolutiv şi, ajungând la stadiul de adult, să se localizeze la nivel intestinal”, a completat specialistul;
l ulterior deparazitarea se efectuează la trei-patru luni sau ori de câte ori este nevoie.

Cumpăraţi numai produse recomandate!
Când trebuie să vă deparazitaţi intern animalul este indicat să apelaţi la medicul veterinar, pentru a vă recomanda produsul cel mai eficient, în funcţie de mediul din care provine animalul, de deparazitările efectuate anterior şi de mediul în care trăieşte.

Este indicată efectuarea simultană
În acelaşi timp cu deparazitarea internă este recomandată şi cea externă. „În ceea ce priveşte deparazitarea externă, stăpânul trebuie să prevină în permanenţă ectoparazitismul; ectoparaziţii (puricii, căpuşele, păduchii) produc disconfort animalelor, determină apariţia bolilor de piele, transmit boli infecţioase şi parazitare etc.”, ne-a mai spus medicul veterinar. Şi în acest caz trebuie folosite numai produsele speciale, la recomandarea unui specialist.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.