Main menu

header

de Daniela Purgaru

O specie de meduze otrăvitoare mediteraneene a fost descoperită recent în Marea Neagră. Se pare că acest lucru a fost cauzat de încălzirea globală, ce produce schimbări neaşteptate asupra mediului.

Au venit din Mediterană
Pentru a cerceta schimbările produse în ecosistemele din Marea Mediterană şi din Marea Neagră a fost înfiinţat proiectul SESAME, la care participă 68 de institute ştiinţifice din 23 de state. Oamenii de ştiinţă din cadrul acestui proiect au depistat specia de meduze otrăvitoare, care, se pare, s-a răspândit deja de-a lungul coastei turceşti a Mării Negre.
Cercetătorii nu pot, deocamdată, să prevadă dacă şi când anume s-ar putea popula şi coasta bulgară a Mării Negre. Ei au descoperit, de asemenea, meduze specifice Mării Negre în Mediterană. „Chiar dacă mările erau foarte diferite, au început să apară similitudini între ele”, a declarat Snezhana Momcheva, coordonatorul proiectului din Bulgaria. În plus, din cauza încălzirii globale au început să apară diverse anomalii, cum ar fi  o specie de peşte tropical din Marea Mediterană, ce a devenit... toxic după ce ajunge la o lungime de zece centimetri. Aceste schimbări pun mari semne de întrebare legate de viitorul vieţii pe Pământ!...