Main menu

header

de Daniela Purgaru

A fost identificat în Africa de Sud cel mai mare păianjen. Acesta are un diametru de 10-12 cm şi se hrăneşte cu păsări şi şopârle.
Noua specie a fost botezată Nephila komaci şi aparţine familiei de păianjeni Nephilidae, „celebră” pentru elaboratele pânze de culoare gălbuie pe care le ţese, dar şi pentru dimensiunile impresionante ale femelelor. Aceasta a fost descoperită de biologul Matjaz Kuntner, de la Academia de Ştiinţe şi Arte din Slovenia, împreună cu Jonathan Coddington, de la Muzeul Naţional de Istorie a Naturii din Washington, SUA.

Nu atacă omul
Exemplarele rare identificate de cei doi sunt considerate cele mai mari reprezentante ale acestei specii. Aceşti păianjeni reprezintă şi prima nouă specie de păianjeni Nephila identificată din 1879.
Femelele măsoară chiar şi 12 cm în diametru, în timp ce masculii sunt mai mici, având cam un sfert din dimensiunea partenerelor. Chiar dacă acest păianjen se hrăneşte cu păsări şi şopârle, nu este dăunător pentru om. Din păcate, abia descoperită, această specie este posibil să fie pe cale de dispariţie.