Main menu

header


     Dacă aveţi un căţel şi vreţi să plecaţi cu el în excursie sau în concediu, trebuie să ţineţi cont de faptul că acesta este mult mai sensibil decât noi la soare şi la temperaturile ridicate. El suportă mult mai greu aceşti factori şi se poate îmbolnăvi din cauza insolaţiei, a şocului termic, a deshidratării sau din cauza arsurilor solare. Pentru a afla cum trebuie să vă protejaţi animalul de companie am stat de vorbă cu Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală.

Apar stări de vomă şi salivare excesivă
     Insolaţia apare ca urmare a acţiunii directe a razelor solare asupra capului, în special, provocând modificări ale circulaţiei sangvine la acest nivel.
    Ca urmare, câinele începe să fie dezorientat, este moleşit, are stări de vomă, salivează abundent şi poate chiar să îşi piardă cunoştinţa. „Insolaţia se poate complica destul de uşor cu şocul termic, atunci când incinta în care se află animalul are o temperatură foarte ridicată, ce depăşeşte posibilitatea de termoreglare (menţinerea în limite fiziologice a temperaturii corporale) a câinelui”, ne-a spus medicul veterinar.

Se poate ajunge chiar la deces
     „De cele mai multe ori, acest şoc termic are, din păcate, ca finalitate decesul. Multe dintre astfel de situaţii sunt întâlnite mai ales în cazul animalelor închise sau uitate fie în automobile pe timpul verii, lăsate în soare, fără ventilaţie, fie în încăperi ori locuri strâmte, unde temperatura poate ajunge chiar şi la peste 50-60 de grade Celsius în câteva minute”, a completat acesta.
    Asta se întâmplă deoarece, spre deosebire de om, câinele nu-şi poate coborî temperatura corporală prin transpiraţie. În plus, blana sa face ca temperatura corporală să crească repede. În astfel de situaţii, câinele reacţionează prin respiraţie accelerată, eventual zgomotoasă, creşterea cantităţii de salivă pierdută şi creşterea temperaturii corporale.
 
Aplicaţi gheaţă rece pe ceafa câinelui
     Iată ce trebuie să faceţi pentru ca animalul să nu sufere din cauza expunerii la soare şi a temperaturii ridicate: - nu îl lăsaţi în spaţii neventilate corespunzător, cu temperaturi incceptabile; - nu îl ţineţi în automobilul închis; - nu lăsaţi câinele să stea în soare puternic; - asiguraţi-vă că are mereu acces la apă proaspătă. Aceasta nu trebuie să fie nici foarte rece, nici caldă; - ţineţi câinele la umbră; - dacă observaţi că animalul este afectat de căldură, umeziţi-i zona capului sau folosiţi cuburi de gheaţă numai în zona cefei; - nu udaţi cu apă rece, brusc, tot corpul câinelui, deoarece poate face şoc termic.

    Umeziţi-i blana treptat; - în cazul în care călătoriţi cu maşina este indicat să faceţi opriri dese, din oră în oră, pentru rehidratare şi repaus; - nu faceţi exces de aerul condiţionat în casă sau în maşină, în prezenţa animalului, acesta având uneori efecte negative. „Cel mai important dintre toate sfaturile este însă o vizită la medicul veterinar, pentru evaluare, tratament şi eventual alte poveţe ce v-ar putea fi utile, mai ales că multe dintre astfel de situaţii sunt urgenţe medicale”, a mai adăugat specialistul.
    Dacă aveţi întrebări legate de felul în care puteţi proteja câinele de căldură vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din str. Ilioara, nr. 16 E, telefon 021/348.05.30.

Daniela Purgaru