Main menu

header

de Daniela Purgaru

Salmonella este o bacterie care de multe ori ne creează neplăceri nouă, oamenilor. Dar le poate afecta şi pe animale? Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne răspunde la această întrebare şi ne informează despre această problemă.

Bacteria se transmite de la om la necuvântătoare
„Da, Salmonella poate crea neplăceri şi animalelor.  Îngrijorător este faptul că această bacterie poate fi transmisă foarte uşor de la om la animal, dar şi de la animal la om. Aşadar, poate îmbolnăvi, în aceeaşi măsură, mai multe specii atât cu sânge cald, cât şi cu sânge rece, mamifere, păsări, reptile etc. „O altă caracteristică a acestei bacterii este că poate fi adăpostită într-un organism-gazdă fără ca acesta să manifeste semnele. Este cunoscut faptul că Salmonella se poate ascunde foarte bine în secreţia biliară”, ne-a spus medicul veterinar.

Se adăposteşte în intestine
Salmonella este o bacterie anaerobă, adică poate supravieţui şi în medii fără aer şi la temperaturi scăzute (de exemplu frigider). La fel ca şi E. coli, face parte din grupul bacteriilor enterice, adică se adăpostesc în intestine. Aceasta este periculoasă din cauza toxinelor pe care le produce, de aceea maladiile provocate de astfel de microorganisme sunt numite toxiinfecţii alimentare.

O bacterie rezistentă
„Animalul bolnav va prezenta forme enterice cu vomă, diaree, apatie, deshidratare, fecalele fiind sursa de infecţie pentru alte animale sau oameni. Bacteria este uşor distrusă de razele ultraviolete, soluţii decontaminante, dar poate supravieţui un timp remarcabil pe substraturi organice (alimente, secreţii, excreţii animale)”, a completat specialistul.

Este uşor transmisibilă
Fiind o boală cu risc pentru sănătatea publică este indicat să mergeţi cu animalele suspecte la medicul veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.