de Gheorghe Zmaranda
Pe 10 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Polenizatorilor. În 2018, la inițiativa Facultății de Științe ale Naturii din cadrul Universității Eötvös Lóránd Budapesta, aceasta a fost sărbătorită pentru prima oară. De fapt, decretarea acesteia ca Zi Mondială a Polenizatorilor s-a dorit a fi un ecou care să reamintească oamenilor cât de importante sunt speciile de polenizatori ale lumii. Mai ales în contextul în care multe dintre aceste specii sunt în declin.
Aproximativ 200 de specii sunt amenințate cu dispariția
Ca în cazul multor alte specii de animale, motivele care stau în spatele extincției lor sunt multe, dar aproape de fiecare dată au un numitor comun, omul. Prin distrugerea ecosistemelor, polenizatorii își pierd habitatele de hrănire și de cuibărire, iar poluarea, utilizarea excesivă a substanțelor chimice în agricultură și schimbările climatice contribuie accentuat și în mod negativ la această situație. Cei mai mulți dintre oameni asociază polenizatorii cu imaginea albinelor. Într-adevăr, albinele sunt printre cei mai importanți polenizatori, dar sunt și alte insecte care se ocupă de perpetuarea florei. Potrivit studiilor, în momentul de față există pe Terra peste 200.000 de specii de polenizatori, iar circa 1.000 dintre aceste specii sunt reprezentate de păsări Colibri, lilieci și mamifere mici. Restul polenizatorilor sunt gândaci, albine, furnici, viespi, fluturi și molii. Entomologii susțin că între 75% și 95% dintre plantele cu flori ale Terrei, peste 180.000 de specii diferite de plante și peste 1.200 de culturi, depind exclusiv de ajutorul polenizatorilor. Concluzia este că polenizatorii sunt la baza tuturor ecosistemelor sănătoase. Cu toate acestea, în momentul de față 200 de specii sunt amenințate cu dispariția.
Creați o grădină utilă pentru insecte
Omul care va citi aceste rânduri se va întreba probabil ce poate face el într-o lume în care totul este atât de industrializat? Cum poate ajuta el polenizatorii în condițiile în care agricultura intensivă, spre exemplu, s-a dezvoltat extraordinar de mult? Ei bine, fiecare dintre noi poate avea o grădină, chiar și o versiune în miniatură pe balcon, dacă infrastructura ne permite asta. Așadar, da, fiecare poate ajuta polenizatorii prin crearea unor „oaze” cu plante benefice lor. Societatea Ornitologică Română are o serie de recomandări cu privire la modalitatea prin care ne putem transforma grădinile astfel încât să devină atractive pentru polenizatori. Primul lucru pe care puteți să îl faceți este să alegeți plante care înfloresc pe tot parcursul anului, în diferite sezoane. Plantele cu flori entomofile sunt cele care îi ajută cel mai mult pe polenizatori. „Unele plante favorizează albinele, altele ajută fluturii nocturni sau diurni, dar multe dintre ele nu sunt benefice doar pentru insectele polenizatoare, ci și pentru alte specii. Un exemplu este alunul, de care depind nu mai puțin de 70 de specii: albine și alte insecte, păsări, mamifere. Un alt exemplu este socul, ale cărui flori sunt polenizate de insecte și pot avea paraziți precum afidele care sunt consumate de buburuze și de larvele de sirfide, care la rândul lor reprezintă o sursă de hrană pentru speciile de păsări insectivore. Fructele de soc sunt devorate de păsări, în special de mierle și silvii. Prin plantarea anumitor specii de flori, arbori și arbuști determinăm ce specii de animale vor apărea și se vor stabili în grădina noastră, dar nu trebuie să uităm că, sprijinindu-le, grădina noastră nu va deveni sălbatică și nici inutilă pentru noi, ci ne va încânta prin aspectul estetic, olfactiv, recreativ și printr-o recoltă bogată și sănătoasă”.
Ponturi
Ce puteţi planta concret
Lista cu recomandări a specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română cu privire la plantele care atrag polenizatorii este vastă și vă permite să creați o grădină care să aibă diversitate, cu o paletă largă de plante din care puteți alege. „Pomii fructiferi reprezintă o sursă de hrană pentru insectele polenizatoare. Liliacul de vară poate atrage peste 28 de specii de fluturi implicați în procesul de polenizare, iar nectarul lui atrage și câteva specii de albine. Iarna semințele sunt consumate de păsări și mamifere mici. Piracanta (Pyracantha coccinea) este un arbust decorativ cu flori apreciate de albine și bondari. Florile intens parfumate ale caprifoiului ademenesc fluturii de noapte chiar și de la aproape o jumătate de kilometru distanță, dar atrag și fluturi de zi, prezum molia colibri și alte insecte polenizatoare. Polenul și nectarul florii-soarelui (Helianthus annus) atrag albinele și bondarii, ocazional fluturi. Lavanda (Lavandula angustifolia) atrage un număr mare de albine, bondari, fluturi precum speciile vulpea mică, ochi de păun, ochiul boului (Maniola jurtina), molia colibri. Facelia (Phacelia tanacetifolia) este una dintre cele mai apreciate plante melifere. Tocmai de aceea în maghiară este numită planta care „varsă” mierea (mézontófű). Spre deosebire de alte specii, oferă nectar și când condițiile meteorologice nu sunt favorabile. În afară de albine melifere, belșugul de nectar și de polen este apreciat și de albinele solitare, bondari și alte specii de insecte polenizatoare. Este vizitată de viespile prădătoare, dar și de sirfide, ale căror larve sunt mari devoratori de afide, prin urmare contribuie la eliminarea dăunătorilor din grădină”, arată sursa citată.