de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Unul dintre filmele nominalizate la Premiile Oscar 2024, „Anatomy of a Fall”, o dramă juridică profundă, are, printre multe altele, un punct forte din lumea animalelor: un Border Collie pe nume Messi. Nu este pentru prima dată când necuvântătoarele au un rol principal în pelicule de Premiu Oscar, acestea fiind adevărate învingătoare la capitolul popularitate, indiferent dacă peliculele cărora le-au adus un plus de emoție au obținut sau nu râvnita statuetă…
Messi, parte esențială a limbajului emoțional din „Anatomy of a Fall”
Numit Snoop în „Anatomy of a Fall”, câinele Messi a călătorit din Franța pentru a participa la prânzul nominalizaților la Oscar. Animalul este foarte familiarizat cu mediile zgomotoase și haotice în care se desfășoară campania pentru cea mai râvnită statuetă din industria cinematografică. Snoop este câinele familiei din film, gata oricând să se joace prin zăpadă. Însoțitor constant și alert al unui băiat cu deficiențe de vedere, Snoop este primul care observă că ceva nu este în regulă atunci când cei doi se întorc de la o plimbare: un bărbat stă întins pe pământ, cu sângele curgându-i din cap - este tatăl băiatului. În curând, mama va fi acuzată de crimă. Pe măsură ce procesul se desfășoară în instanță, prezența lui Snoop acasă îl ajută pe băiat să-și rezolve teoria despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Câinele este, de asemenea, o parte esențială a limbajului emoțional al filmului. „Este o profesie adevărată. De fiecare dată când vedem un câine pe ecran, acesta este rezultatul unui proces lung de pregătire, chiar dacă animalul nu face altceva decât să stea culcat”, a declarat proprietara și antrenoarea lui Messi, Laura Martin Contini.
Uggie a cucerit întreaga lume în „Artistul”
Un Terrier pe nume Uggie, care a decedat între timp, a fost prezent în „Artistul”, producție din 2011, o comedie în alb-negru despre un actor de film mut și starleta de care se îndrăgostește. Filmul a câștigat cinci Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film. Prezența lui Uggie în peliculă a fost mai mult decât remarcabilă, inspirând crearea Premiilor Golden Collar, acordate doar în 2012. Dar un premiu separat, fără legătură cu Oscarurile, numit Palm Dog, există din 2001 și îi revine celei mai bune performanțe canine de la Festivalul de Film de la Cannes. Messi și l-a adjudecat, iar înaintea lui a fost Uggie. Câinele, un exemplar de Jack Russell Terrier, a cucerit publicul inițial în „Apă pentru elefanți”, cu Robert Pattinson și Reese Witherspoon, dar pentru performanța din „Artistul” a devenit celebru în toată lumea. Animalul a fost atât de bun în timpul filmărilor, încât aproape că nu au fost folosite dublurile pe care le avea pentru cascadorii. Chiar dacă din punct de vedere tehnic nu a putut lua acasă cel mai cunoscut premiu al celei de-a șaptea arte, Uggie a fost pe scenă când Jean Dujardin a acceptat trofeul pentru cel mai bun actor și are lăbuțele imprimate pe Aleea Celebrităților, de la Hollywood.
Judy Garland a rămas atașată de Toto, cu care a jucat în „Vrăjitorul din Oz”
Pe numele său adevărat Terry, Terrierul care a făcut echipă cu Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz” a rămas pentru totdeauna în memoria cinefililor ca Toto. Câinele, adevărat profesionist, a apărut într-un număr impresionant de filme, 16, dar rolul din „Vrăjitorul din Oz” este de departe demn de Premiul Oscar. Judy Garland a rămas atașată de irezistibilul animal mulți ani după filmările emblematicei producții și puțini știu că exemplarul a suferit un accident: în timpul filmărilor unei scene, una dintre Gărzile Winkie l-a călcat din greșeală și i-a rupt o lăbuță. Ca un adevărat profesionist, Terrierul a trecut peste incident și filmul s-a sfârșit cu bine, devenind un clasic al industriei cinematografice.
Uno s-a vindecat de temeri în „Harry Potter și Prințul semipur”
Toată lumea a iubit-o pe Uno, pe tot parcursul filmărilor peliculei „Harry Potter și prințul semipur”. Nici nu se putea altfel; Uno, care a interpretat personajul Fang, a fost remarcată de Academia Americană de Film pentru jocul său. Adoptată de antrenorii săi înainte de a intra în lumea filmului, Uno, un splendid exemplar de Mastiff, a ajuns să folosească prezența oamenilor pentru a uita de maltratările dinainte de adopție, iar echipele de filmare și actorii i-au stat alături, cu toată afecțiunea. Dacă la început animalul se ferea de oameni și reacționa cu teamă la mișcările bruște și la lumini, în final a ajuns să fie un personaj de sine stătător în pelicula care a făcut înconjurul lumii și este în colecția de preferințe a milioane de cinefili.
Șapte nominalizări pentru Seabiscuit
„Seabiscuit” este un film american din 2003, co-produs, scris și regizat de Gary Ross și bazat pe cea mai bine vândută carte nonficțiune din 1999, „Seabiscuit: O legendă americană”, de Laura Hillenbrand. Pelicula se bazează pe viața și cariera de curse a lui Seabiscuit, un cal pursânge subdimensionat și trecut cu vederea, ale cărui succese neașteptate l-au făcut o senzație în SUA, în timpul Marii Depresiuni. La cea de-a 76-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, „Seabiscuit” a primit nu mai puțin de șapte nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film. Pe numele real Popcorn Deelites, vedeta emoționantei producții este un… „actor” foarte bun - un cal de curse, la fel ca personajul pe care l-a interpretat. Seabiscuit - Popcorn Deelites a locuit în ultima parte a vieții cu ceilalți prieteni ai săi necuvântători la Old Friends, un cămin pentru cai de curse, fondat de un fost critic de film.
Oliver şi Arthur, o legătură care a trecut hotarul marelui ecran
Filmul „Începători”, cu Christopher Plummer și Ewan McGregor capete de afiș, a inclus în distribuție și un câine memorabil, pe Cosmo, numit în film Arthur. Personajul a fost inspirat de Terrierul din viața reală al regizorului filmului, Mike Mills, iar ca să aducă animalul cât mai aproape de amintirile de familie ale lui Mills, Cosmo a fost… vopsit cu o formulă vegetală. În film, personajul Oliver (Ewan McGregor) și Arthur împărtășesc o legătură specială, care a trecut dincolo de ecran și a potențat mult o peliculă plină de emoții și de accente de familie, de sinceritate și de profunzime.
48 de purceluşi pentru doar un „Babe“
Filmul „Babe”, care a înduioșat o lume întreagă și care a strâns șapte nominalizări la Premiile Oscar - și a și obținut un trofeu - a folosit 48 de purcei Yorkshire pentru a face ca legendarul personaj cu patru lăbuțe să prindă viață. Distribuția a inclus chiar și o variantă animată a lui Babe. Realizatorii filmului care a rămas de referință de la mijlocul anilor 1990, când a fost lansat, au fost nevoiți să folosească un număr atât de mare de „protagoniști” pur și simplu pentru că porcușorii creșteau prea repede și filmările nu puteau ține pasul cu ei!