Main menu

header

de Elena  Şerban

O firmă de bioinginerie din Coreea de Sud, RNL Bio, susţine că a reuşit, în premieră mondială, să cloneze câini folosind celule suşă prelevate din ţesuturi adipoase.

Magic şi Stem, primele două clone
Firma sud-coreeană a declarat că a clonat doi căţeluşi folosind celule stem colectate din ţesutul adipos prelevat de la un câine din rasa Beagle. Oamenii de ştiinţă susţin că este pentru prima oară în lume când se obţine o clonă de câine din celule adipoase şi nu din celule somatice.
Compania asiatică a declarat că prelevarea ţesutului adipos al câinelui Beagle s-a realizat în octombrie 2008, iar apoi cercetătorii au izolat şi extras celulele suşă, din care au dezvoltat 84 de embrioni clonaţi. Embrionii au fost transplantaţi ulterior în uterele a cinci căţele, la 10 noiembrie, iar una dintre ele a dat naştere celor două clone, care au primit numele Magic (Magie) şi Stem (după celulele cu acelaşi nume).

Posibilă metodă de tratare a Alzheimerului
Evenimentul, raportat de mass-media sud-coreeană, nu a fost confirmat, deocamdată, dintr-o altă sursă. Compania a arătat presei fotografii cu cei doi căţeluşi, dar a spus că nu poate să îi prezinte în public, temându-se că femelele s-ar putea enerva atât de mult, încât să-i muşte. Park Se-Pill, un expert în clonare, care nu a colaborat cu compania respectivă, a declarat că această descoperire tehnologică poate spori diversitatea metodelor de clonare a animalelor de companie şi poate contribui la reducerea costurilor. Firma coreeană a declarat că celulele suşă prelevate din ţesuturile adipoase au un mare potenţial în tratamentul împotriva maladiei Alzheimer, a diabetului, a osteoartritei şi a multor alte boli.
RNL Bio a clonat, anul trecut, un Pitbull Terrier pentru o femeie din Statele Unite, marcând cu această ocazie prima clonare în scopuri comerciale din lume.