Main menu

header

de Daniela Purgaru

Terrierul mătăsos australian (Silky Terrier) este un căţeluş simpatic, deosebit de apreciat pentru frumuseţea sa, considerat de mulţi crescători drept o „jucărie”. Această rasă a apărut, aşa cum sugerează şi numele, în Australia, în Sydney, în secolul al XIX-lea, prin împerecherea Terrierului australian cu Terrierul de Yorkshire şi Skye Terrier.

Un căţeluş elegant
Terrierul mătăsos australian este un câine de talie mică, elegant, echilibrat construit. Are capul de formă triunghiulară, de mărime medie, ochii mici, rotunzi, migdalaţi, de culoare închisă, iar urechile mici, ascuţite şi ridicate. Coada este purtată în sus, iar blana are un singur strat, format dintr-un păr lung de 12-15 cm, mătăsos. Culoarea cea mai des întâlnită este gri-albastru, de diferite nuanţe, sau maro. La naştere, toţi câinii din această rasă sunt negri. Înălţimea unui exemplar adult este de 22-25 cm, iar greutatea variază în jurul valorii de cinci kilograme.

Îi place să socializeze mereu
Terrierul australian este plin de energie, inteligent, curios, jucăuş, ascultător şi devotat stăpânului. Este bine să fie dresat câteva luni, când este mic, pentru a învăţa comenzile de bază şi pentru a i se tempera pornirea de a lătra excesiv la orice zgomot sau la apariţia unei persoane străine. De asemenea, trebuie ţinute sub control instinctele de vânător. Poate fi crescut cu succes chiar şi într-un apartament mai mic, însă are nevoie să fie plimbat suficient, de trei ori pe zi. Îi place să socializeze mereu şi suferă atunci când este lăsat mult timp singur.

Trebuie periat zilnic
Chiar dacă acest căţeluş năpârleşte rar, pentru ca blana sa să se menţină frumoasă şi sănătoasă, ea trebuie periată şi pieptănată zilnic. Printre problemele medicale specifice acestei rase se pot aminti: luxaţii ale ligamentelor, hipoglicemie, pietre la rinichi şi diabet. Speranţa de viaţă este de 15-17 ani.