Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aţi fi crezut vreodată că o pisică poate adora apa şi înotul? Ei bine, rasa turcească Van reprezintă excepţia de la „regulă” conform căreia felinele nu suportă să se ude.

A coborât de pe Arca lui Noe
Pisica din rasa Van seamănă cu Angora turcească, amândouă provenind din podişurile înalte ale Orientului Mijlociu, dintre Turcia şi Iran. Localnicii o numesc Van Kedi şi cred că este o rasă care a coborât de pe Arca lui Noe direct pe pământul lor şi de aceea o apreciază enorm. De altfel, de sute de ani, turcii venerează această pisică, interpretând marcajele colorate de pe capul ei ca fiind urmele atingerilor lui Allah, care a binecuvântat toate animalele coborâte de pe Arcă.

Există puţine exemplare în lume
Din păcate, istoria scrisă a acestei rase începe abia în anii ’60, când primele exemplare au ajuns în Marea Britanie. Tot atunci s-a descoperit un lucru uimitor, că acestor pisici le place apa şi că iubesc să înoate. Această trăsătură provine de la faptul că, trăind în zone cu temperaturi foarte ridicate, au fost nevoite să se adapteze bălăcindu-se.
În prezent, rasa este foarte rară, dar se încearcă popularizarea ei.

Poartă un „V” întors pe faţă
Această felină are o constituţie mai mică decât Angora turcească. Capul este însă mai mare, nasul prelung, urechile ridicate şi ascuţite, iar ochii sunt rotunzi, galben-roşiatici, albaştri sau de alte nuanţe. Picioarele au smocuri de păr între degete, iar blana este lungă, moale şi mătăsoasă. Culoarea reprezintă însă un timbru aparte al rasei - albă, cu o pigmentaţie roşiatică sau crem la cap şi coadă, unde formează două pete separate de o „flacără” albă, ce acoperă zonele dintre baza urechilor şi ochi. Albul formează pe faţă un „V” întors.

Are personalitate puternică
Turceasca Van are o personalitate foarte puternică, este geloasă, agresivă cu alte animale, dar este şi inteligentă şi afectuoasă cu stăpânii. Este destul de activă, uneori gălăgioasă şi jucăuşă (îi place în special să „vâneze” diverse obiecte). Speranţa de viaţă este în jur de 12 ani.