Main menu

header

de Daniela Purgaru

Obişnuiţi ca, ocazional, să vă transportaţi căţelul cu maşina, iar acestuia i se face rău de fiecare dată? Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, vă spune de ce se întâmplă acest lucru.

Trebuie să se acomodeze de mic
La fel ca şi în cazul oamenilor, răul de maşină este specific câinilor ce nu au fost pregătiţi corespunzător pentru acest tip de transport. Este provocat în general de anxietate, dar mai ales de emoţii, în acest ultim caz fiind o problemă a schimbului de fluide la nivelul urechii medii, ceea ce afectează echilibrul corpului.

Distanţele parcurse se măresc treptat
Iată ce trebuie să ştiţi:
- după o săptămână de astfel de repetiţii, patrupedul trebuie plimbat cu maşina pe distanţe scurte, în jurul casei, în aşa fel încât să perceapă autoturismul ca pe un lucru prietenos. Distanţele se vor mări treptat;
- căţeluşul trebuie să înveţe că mersul cu maşina este un lucru bun, motiv pentru care este indicat ca primul drum să fie făcut într-un loc pe care câinele îl poate asocia cu ceva plăcut;
- înainte de călătorie, câinele trebuie obişnuit cu interiorul maşinii, procedură ce se realizează pe parcursul unei săptămâni, prin urcatul şi coborâtul zilnic, cu portierele din spate deschise.
- abia după câteva luni, maşina poate fi folosită pentru a vizita veterinarul sau pentru plimbări lungi. Pentru a evita diferite „surprize”, nu hrăniţi câinele timp de câteva ore, însă apa trebuie să fie prezentă.

„Dacă starea de rău persistă, pentru drumuri lungi este bine să folosiţi tratamentul medicamentos recomandat de medicul veterinar. Administrarea lui trebuie să se facă cu o oră înainte de a porni la drum”

Sfaturi

- niciodată nu lăsaţi câinele în maşină cu portierele şi cu geamurile închise; - în timpul mersului deschideţi un geam foarte puţin;
- nu îi permiteţi patrupedului să ţină capul afară pe geam;
- aşezaţi animalul într-un loc sigur în autovehicul, în care nu riscă o accidentare dacă se pune frână brusc;
- faceţi un popas la fiecare oră de condus, pentru ca patrupedul să facă mişcare şi să bea apă.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.