Main menu

header

de Daniela Purgaru

Cei care sunt împotriva practicii disecţiilor pot răsufla uşuraţi! Animalele nu vor mai fi omorâte pentru a se studia interiorul lor, deoarece acesta va fi vizibil. Acest lucru se datorează unor invenţii ingenioase.

La doi ani de la crearea unei broaşte transparente, cercetătorii japonezi au reuşit să obţină un „peşte roşu”, translucid, ale cărui organe sunt vizibile din exterior. „Se poate vedea inima bătând, dar şi celelalte organe, solzii şi pielea neavând pigment”, a explicat Yutaka Tamaru, profesor de biologie la Universitatea din Mie, Japonia. Pentru a ajunge la acest rezultat, echipa de cercetători a efectuat o serie de încrucişări între peşti roşii mutanţi cu pielea de culoare deschisă. Acum este posibil să se studieze organele acestui peşte fără a fi nevoie de disecţie.

Se merge către producţia în masă!
O altă echipă de cercetători japonezi, care a creat o broască transparentă în 2007, tot în scopul vivisecţiei, a anunţat recent că batracianul va fi comercializat! „Avansăm în procesul de producţie în masă. Ar trebui să putem introduce pe piaţă aceste animale anul viitor”, a declarat Masayuki Sumida, profesor la Institutul de biologie a amfibienilor de la Universitatea Hiroshima.

Create prin transformări genetice
Mormoloci şi broaşte transparente vor putea fi cumpărate de laboratoare, şcoli, dar şi de particulari, ca animale de companie, pentru suma de aproximativ 75 de euro. Profesorul Sumida intenţionează, de asemenea, să vândă aceste broaşte şi în străinătate. Cercetătorii din echipa sa au reuşit să creeze acest batracian transparent prin transformări genetice, plecând de la câteva specimene foarte rare de broaşte ce aveau albinism (Rena japonica).