Main menu

header

de Elena Şerban

Câinele sau pisica sunt printre cele mai frecvente animale de companie. Cel puţin în România. Şi la noi a venit moda prin care să dăruim diverse cadouri prietenilor noştri din lumea necuvântătoarelor, de exemplu, la zile de naştere. Fie că este un os de ros, fie un şoricel, animalele se bucură nespus. Este indicat totuşi să aveţi grijă la darul cumpărat, pentru a nu crea neplăceri animalului. De aceea, priviţi cu atenţie dacă jucăria pe care intenţionaţi să o luaţi nu are componente mici sau decoraţii, ce pot cădea sau pot fi distruse prin mestecare. În astfel de situaţii, riscaţi ca animăluţul preferat să se rănească, mai ales dacă bucăţelele au muchii tăioase.

Pentru căţei

…Mingi
Mingile sunt jucărelele după care căţeii par să fie înnebuniţi. Utilizate mai ales afară, pentru că sunt aduse de patrupede la piciorul stăpânului, mingiuţele trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând, să nu fie murdare sau uleioase, pentru că pot aluneca pe faringele câinelui şi îl pot sufoca! De aceea, evitaţi să oferiţi cadou câinelui mingi din plastic sau din cauciuc. Cele mai indicate sunt cele de tenis de câmp, datorită dimensiunii şi a materialului din care sunt confecţionate.

…Oase
În ultimii ani, raioanele specializate din supermarketuri sau magazinele de profil oferă o gamă variată de jucării pentru căţei. Însă, înainte de a vă repezi să le puneţi în coş, verificaţi dacă aceste obiecte sunt bune ca dimensiune. Un câine de talie mare ar putea înghiţi cu uşurinţă un os micuţ. Nu cred că vă doriţi să alergaţi într-un suflet la medicul veterinar. Nici oasele cu carne şi nervuri nu sunt chiar dintre cele mai bune, deoarece se pot sparge în bucăţele, iar aşchiile formate să devină de-a dreptul periculoase. Cel mai bine este să cumpăraţi un os natural, tratat special.

Alegeţi cu grijă jucărelele
Cunoscuţi pentru faptul că se joacă aproape mereu, câinii iubesc jucăriile. Tocmai de aceea daţi dovadă de mare atenţie atunci când alegeţi obiecte pentru joaca animalului preferat. Dacă, din întâmplare, copilul dumneavoastră a renunţat la ursuleţi sau alte păpuşi, nu vă bucuraţi că aţi scăpat de o cheltuială. Verificaţi înainte dacă aceste obiecte nu au cumva ochii sau alte părţi componente din nasturi sau din alte lucruri de dimensiuni mici. Acestea pot fi înghiţite cu mare uşurinţă. De asemenea, jucăriile din pluş, pline cu melană sau cu puf, pot să asfixieze bietul animal.

Pentru pisicuţe

…Şoarece din blană naturală
Una dintre jucăriile foarte populare pentru pisici, micuţul şoarece confecţionat din blană naturală, are ochi ce sunt înşurubaţi şi ce ar trebui îndepărtaţi înainte de a lăsa pisica să se joace cu el.
Sticla de lapte, realizată din plastic. Dacă unele mâţe nu au nicio problemă, altele se trezesc, după ce le-au ronţăit, că se îneacă.
Şi jucăriile cu pene, aflate şi ele printre preferate, pot fi periculoase. O pisică mai năzdrăvană poate distruge şi chiar înghiţi aceste pene. Pentru că sunt confecţionate din materiale plastice, axul acestor pene se poate pune de-a curmezişul gâtului. În aceste condiţii, mâţa va avea serioase probleme.