Main menu

header

   Deşi imediat după Revoluţie nu eram nici îndeajuns de dotaţi din punct de vedere tehnic, nici îndeajuns de cunoscători, acum asistenţa medicală veterinară pentru animale de companie din România s-a apropiat foarte mult de standardele de excelenţă. Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus mai multe despre bogata ofertă de servicii medicale veterinare de calitate de care pot beneficia iubitorii de animale de companie din ţara noastră.

Aliniere la standardele internaţionale
      Prin sincronizarea cu tendinţele din ţările cu astfel de disciplină foarte avansată, prin investiţii şi prin pregătirea continuă a medicilor, există astăzi şi la noi o ofertă destul de bogată de servicii medicale veterinare. „Una dintre cerinţele sine qua non pentru ca un spital veterinar să ofere servicii de calitate este existenţa unui laborator perfect utilat. Aici este vizat în primul rând setul de teste sangvine atât biochimice, cât şi hematologice, testări ale PH-ului, ale principalelor gaze din sânge sau ale electroliţilor, testări hormonale, testări parazitologice prin teste microscopice şi teste rapide de diagnostic prin mecanisme imunoenzimatice.
      Pe lângă acestea, mai poate fi amintită analiza altor probe biologice precum urina, părul, pielea, obţinute în urma biopsiilor, endoscopiilor sau intervenţiilor chirurgicale”, ne-a spus medicul veterinar. Aceste facilităţi oferă condiţiile obţinerii unui diagnostic precis, stabilirii unui tratament corespunzător, asigurând practic integritatea actului medical veterinar.

Aflaţi despre ce boală e vorba în câteva minute
      Dintre aceste metode, un loc aparte îl ocupă testele rapide de diagnostic. Acestea sunt practic metode capabile să ofere un rezultat orientativ în doar câteva minute. Astfel de teste sunt disponibile pentru o varietate de boli sau pentru anumiţi compuşi biochimici ţintă, precum hormonii. „Aceste teste îşi dovedesc eficienţa mai ales atunci când semnele manifestate de animalul bolnav corespund mai multor afecţiuni, unele fiind mai grave ori necesitând tratament diferit. Astfel, putem vorbi despre teste rapide de diagnostic al parvovirozei canine, teste pentru maladia Carre, teste rapide pentru virozele feline precum leucoza sau imunodeficienţa felină, teste rapide pentru depistarea dirofilariozei, ehrichiozei, boreliozei, giardiozei sau toxoplasmozei”, ne-a mai spus specialistul. De asemenea, un loc aparte îl ocupă determinarea cantitativă prin astfel de teste a unor hormoni precum cei tiroidieni, a cortizolului, acizilor biliari sau lipazei pancreatice.

Previn transmiterea la om
      În cazul primului grup de teste, atât medicul veterinar, cât şi proprietarul obţin date valoroase asupra afecţiunii ce evoluează în acel moment. „În afară de elucidarea asupra afecţiunii în desfăşurare, aceste teste aduc şi un beneficiu sănătăţii omului. Multe dintre bolile animalelor, precum toxoplasmoza, borelioza, ehrlichioza, giardioza, uneori se pot transmite şi la om. Chiar dacă sesibilitatea şi specificitatea unor astfel de teste sunt mai mici decât cele realizate în marile laboratoare de imunologie, acestea sunt extrem de valoroase prin timpul câştigat în evaluarea şi în tratamentul unui animal bolnav, cât şi prin oferirea posibilităţii de a izola sau trata fără pericol boli ce se pot transmite şi la om (zoonoze)”, a completat medicul veterinar.

Teste hormonale
     Celălalt grup de teste, în special cele hormonale, oferă şansa diagnosticului unor afecţiuni endocrine severe, lucru greu de realizat în medicina veterinară şi chiar umană. Potrivit specialistului nostru, „stabilirea nivelului de hormoni tiroidieni sau corticosuprarenalieni oferă o imagine precisă asupra funcţionării unor glande endocrine implicate extrem de des în dereglări majore ale funcţiei acestora, obţinându-se în acest fel un diagnostic pertinent şi o intervenţie terapeutică potrivită. În plus, determinarea cantitativă a lipazei pancreatice sau a acizilor biliari prin astfel de metode asigură medicului veterinar posibilitatea evaluării corecte a funcţiei unor organe-cheie precum ficatul şi pancreasul”. 

Întrebaţi medicul veterinar
      Bineînţeles, aceste teste sunt realizate mereu în combinaţie cu alte teste şi evaluări medicale, ajungându-se în final la un diagnostic de fineţe sau cel puţin la eliminarea unui mare număr de afecţiuni cu manifestări similare. Cel mai important este să mergeţi la medicul veterinar şi să întrebaţi dacă este necesar să apelaţi la unele dintre aceste testări. Dacă aveţi întrebări legate de felul în care puteţi proteja animalul de companie de diverse afecţiuni vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, la numărul de telefon: 021/348.05.30.
Daniela Purgaru