de Daniela Purgaru
Dilataţia gastrică este o afecţiune ce apare foarte des atât la rasele mari, cât şi la unele de talie mică, la orice vârstă, dar mai ales la animalele bătrâne. Este deosebit de gravă, punând viaţa câinelui în pericol! Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.
Afecţiunea apare în urma acumulării de gaz în stomac
Dilataţia gastrică este una dintre cele mai des întâlnite probleme la câini. „Se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, poziţionarea greşită a stomacului, presiune intragastrică crescută şi foarte des prin şoc hipovolemic”, ne-a declarat medicul veterinar. Factorii de risc sunt reprezentaţi de vârsta, rasa, adâncimea şi îngustimea toracelui câinelui, ereditatea, dar şi de temperamentul şi de comportamentul alimentar. Această afecţiune apare de obicei în urma acumulării de gaz în stomac, conţinut alimentar sau ambele, însoţită de un anumit grad de obstrucţie mecanică sau funcţională a evacuării gastrice.
Oferiţi câinilor meniu variat!
Consumul de hrană uscată se pare că este un factor implicat în apariţia acestei afecţiuni. „Un studiu epidemiologic a subliniat faptul că, de exemplu, Setterii irlandezi hrăniţi cu un singur tip de hrană prezintă un risc crescut de trei ori faţă de indivizii aceleiaşi rase hrăniţi cu o hrană diversificată”, a completat specialistul. De aceea, includerea alimentelor preparate în casă în dieta raselor mari a determinat scăderea cu 59% a riscului de apariţie a acestei afecţiuni, pe când includerea în raţie a alimentelor la cutii sau la plic a determinat o scădere a riscului până la 28%. Printre alţi factori legaţi de mâncare se pare că un rol major îl joacă şi mărimea particulelor de hrană, astfel cele mari scad riscul de apariţie a dilataţiei gastrice.
Moştenire genetică?
O altă cauză a apariţiei acestei afecţiuni poate fi şi moştenirea genetică. Astfel, cu toate eforturile de a preveni această afecţiune, un câine poate în continuare să dezvolte dilataţie gastrică din cauza implicaţiei genetice în această boală. Aşadar, atunci când vă luaţi un câine de rasă, este indicat să aflaţi bolile de care au suferit părinţii sau bunicii săi.
Cum puteţi reduce riscul
Iată ce trebuie să faceţi pentru a reduce riscul apariţiei acestei afecţiuni:
- Hrăniţi rasele mari de două-trei ori pe zi, în loc de o singură dată;
- Observaţi simptomele din timp;
- Puneţi-le apă la discreţie, dar restricţionaţi-o după masă;
- Efortul fizic trebuie evitat timp de o oră înainte sau două ore după masă;
- Este bine ca animalul să fie hrănit la înălţime, aşezându-i-se castronul pe un scăunel, la nivelul abdomenului;
- Modificările dietei trebuie efectuate gradual, pe o perioadă de trei-cinci zile;
- Câinii care au suferit de dilataţie gastrică trebuie hrăniţi separat de alte animale, într-un spaţiu liniştit.
Tratamentul este chirurgical
Din păcate, pe măsură ce dilataţia progresează, câinele nu poate să evacueze conţinutul din stomac, abdomenul său se măreşte, animalul devine neliniştit, deprimat şi încearcă să elimine conţinutul, însă nu reuşeşte. Diagnosticul dilataţiei se bazează pe semne clinice şi pe evaluare radiologică, iar tratamentul este chirurgical.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.