Main menu

header

de Daniela Purgaru

Prezenţa peştelui în hrana pisicilor reprezintă un subiect extrem de controversat. În timp ce unii specialişti susţin că acest aliment este foarte necesar pentru un animal carnivor, alţii sunt de părere că nu este bine ca acesta să fie oferit prea des, deoarece poate provoca apariţia unor afecţiuni.

Pisicile, animale carnivore la bază, au nevoie, zilnic, de o alimentaţie echilibrată, care să conţină proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi minerale. Peştele este un aliment ce conţine majoritatea acestor componente şi este deci foarte sănătos. Este o importantă sursă de aminoacizi, calciu, fosfor, fier, cupru şi seleniu, lizină, metionină, cisteină şi taurină, dar şi de acizi graşi Omega 3, cu efecte benefice asupra organismului felinei noastre. Proteinele sunt foarte importante, deoarece pisicile nu pot transforma grăsimile şi carbohidraţii în energie, astfel că hrana lor, în cea mai mare parte, trebuie să conţină proteine, în special taurină.

Poate face blocaj renal
Din păcate, dacă este inclus în exces în alimentaţia pisicii, peştele, din cauza conţinutului bogat în fosfor, poate provoca urolitiază, pierderea poftei de mâncare, calcificarea ţesuturilor moi şi hiperparatiroidism. Deci, o pisică ce mănâncă des peşte va suferi, în primul rând, un blocaj renal şi apoi alte afecţiuni.
Pentru a o feri de asemenea neplăceri trebuie să îi oferiţi hrană uscată şi umedă, bogată în proteine, special concepută pentru pisici, sănătoasă şi să evitaţi administrarea de carbohidraţi, lactate sau de peşte în exces.