Main menu

header

de Daniela Purgaru

Cine s-ar fi gândit că încrucişând o pisică femelă din rasa Absiniană metisă cu un mascul din rasa Siameză, de culoare ciocolatie pătat, ar putea obţine o reprezentare în miniatură a unui Ocelot (pisică sălbatică din America de Sud)? Ei bine, iată că neaşteptatul rezultat a avut un mare succes în rândul crescătorilor de animale şi acum rasa denumită Ocicat („oci” de la ocelot, „cat” = pisică) este una dintre cele mai apreciate la concursurile de frumuseţe.

Blană caracteristică
Această felină cântăreşte între cinci şi şapte kilograme, are capul triunghiular, botul uşor concav, roşu-arămiu şi ochi vioi, migdalaţi, de culoare galben-aurie. Corpul este armonios dezvoltat, musculos, cu membre lungi, lăbuţe puternice, ovale şi o coadă de dimensiuni obişnuite.
Părul este scurt, des, cu un desen caracteristic - pete maro închis repartizate uniform pe tot corpul, iar coada este prevăzută cu inele circulare. Există 12 culori aprobate pentru această rasă: maro deschis, ciocolatiu, roşiatic, levănţică, albăstrui, cafeniu şi toate combinaţiile cu aceste culori şi argintiu.

Deprinde o mulţime de comenzi
Din punct de vedere al temperamentului, aceste pisici sunt echilibrate, mai ales dacă li se asigură îndeajuns de mult spaţiu. De altfel, se spune că pisica din rasa Ocicat are temperament de căţel, pentru că îi plac foarte mult activităţile în aer liber şi poate fi învăţată să aducă mingea ori un băţ sau să se plimbe în lesă şi deprinde o serie de alte comenzi. De asemenea, unele adoră chiar şi băile în lacuri.

Nu e pretenţioasă
Îi place să stea în compania stăpânilor, nu agreează străinii şi nu e gălăgioasă. De asemenea, se poate înţelege şi cu alte animale din casă sau din gospodărie.
Nu e o felină „pretenţioasă” din punctul de vedere al îngrijirii sau al problemelor de sănătate. Pentru a o feri de neplăceri, la fel ca oricare alte animale de companie, necesită vaccinare, deparazitare periodică, tăierea unghiilor, curăţarea urechilor, periere frecventă şi o alimentaţie corespunzătoare.