Main menu

header

de Daniela Purgaru

Ajungeţi în faţa uşii şi ştiţi că, oricât de puţin aţi fi lipsit de acasă, căţelul va sări pe dumneavoastră. Deschideţi uşa şi... exact aşa se întâmplă. Cu siguranţă, v-aţi întrebat deseori de ce face acest lucru. Iată trei motive pentru care câinii sar pe oameni:

Au caracter dominant
Câinele poate avea un caracter dominant. Toţi câinii au tendinţa de a domina omul de lângă ei. Ei sar pe oameni pentru a le trimite un mesaj, cum că ei sunt liderii. Asta se întâmplă din cauza faptului că omul are instinctul de a se apleca şi de a îi oferi atenţia cuvenită şi, prin urmare, câinele deţine puterea - cel pe care a sărit i-a oferit ceea ce voia. Acest lucru poate fi oprit cu un dresaj potrivit.

Metodă de întâmpinare
Câinele este un animal sociabil. Una dintre metodele lui de a vă demonstra încântarea şi bucuria de a vă vedea este aceea că vrea să vă lingă pe faţă. Cu toate acestea, din cauza înălţimii şi a faptului că nu ajunge la faţa dumneavoastră, el începe să sară, tocmai pentru a vă pupa. Aceasta este o dovadă a respectului şi a supunerii!

Au nevoie de atenţie
În momentul în care câinele începe să sară pe dumneavoastră şi observă că aceasta este metoda cea mai bună de a primi atenţie, el va continua să facă asta cu oricine se află în preajma lui. Câinele primeşte atenţia de care are nevoie şi astfel se va obişnui cu această tactică de captare a atenţiei. Câinii sunt nişte animale care caută să fie băgate în seamă, nişte animale vioaie şi jucăuşe, aşa că, dacă nu veţi face din timp ceva pentru a-l opri, săritul pe oameni va deveni o obişnuinţă.
Pentru a-l putea opri să mai sară, câinele trebuie învăţat două comenzi esenţiale: „Stai jos!” şi „Nu e voie!”. Orice problemă a câinelui se poate rezolva cu un dresaj bun.