Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aproximativ 15% din totalul pisicilor suferă de un tip oarecare de alergie, cauzată de purici, de anumite substanţe inhalate ori de hrană. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus de ce apare şi când trebuie să ne îngrijorăm.

Scărpinatul, cel mai întâlnit simptom
Iată care sunt cel mai des întâlnite simptome la pisicile cu alergii:
- mâncărimi;
- le pot curge ochii;
- episoade de astm;
- strănut;
- scurgeri nazale;
- vomă;
- diaree.
Cel mai des simptom este însă scărpinatul, în special pe picioare, bot şi burtă.

Imunizarea se face după identificarea cauzei
„Printre variantele de tratament se numără evitarea factorilor alergenici, folosirea imunoterapiei şi administrarea de medicamente, cum ar fi antihistaminice şi steroizi pentru atenuarea simptomelor”, ne-a spus medicul veterinar.
Din păcate, nu este întotdeauna posibilă evitarea alergenilor, iar medicamentele pot avea efecte secundare. „Imunoterapia reprogramează sistemul imunitar prin desensibilizarea acestuia faţă de alergenii agresivi, prin intermediul unor vaccinuri pentru alergii, dar este nevoie de identificarea precisă a tuturor alergenilor ce afectează pacientul”, a completat specialistul.

Un set de analize nou
Vă aducem însă şi o veste bună. De curând s-a pus în circulaţie un set de teste pentru pisici de casă, în care se regăsesc cei mai predominanţi alergeni cu care se întâlnesc medicii dermatologi veterinari - polenuri, mucegai şi paraziţi externi. Acest nou set testează reacţia felinelor la cei mai problematici 55 de alergeni pentru pisicile de apartament. Astfel, dacă aveţi senzaţia că pisica dumneavoastră suferă de o alergie, vorbiţi cu medicul veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.