de Daniela Purgaru
Deşi atunci când le vedeţi în magazinele de specialitate au circa cinci-zece centimetri şi vi se par drăguţe şi potrivite pentru acvariul de acasă, trebuie să ştiţi că broscuţele ţestoase ajung la 45 cm în doar câţiva ani şi pot trăi cât noi. Aşadar, gândiţi-vă bine când faceţi această achiziţie!
Au nevoie de mult spaţiu
Cele mai populare broaşte ţestoase sunt cele de Florida (Trachemys Scripta Elegans), cunoscute şi sub numele de ţestoasele cu tâmple roşii. Atunci când le achiziţionaţi, din cauza mărimii la care ajung, nu este bine să luaţi mai mult de două, preferabil de acelaşi sex. Asiguraţi-vă că vor avea suficient spaţiu pe măsură ce vor creşte sau schimbaţi-le acvariul anual.
Broasca ţestoasă de Florida este un animal semiacvatic şi de aceea îşi petrece vremea atât în apă, înotând, cât şi pe uscat. Aşadar, aceste animăluţe au nevoie de un acvariu special sau de un iaz încălzit şi împrejmuit.
Montaţi o lampă cu ultraviolete
Partea de uscat poate fi amenajată cu ajutorul unor pietre netede, bucăţi de lemn sau printr-o rampă specială din plastic. Partea de deasupra „uscatului” trebuie să aibă un bec special cu radiaţii UVA/UVB, pentru că numai aşa broscuţa va putea asimila calciul şi alte vitamine din mâncare.
Decoraţi acvariul cu pietre mari
Nu folosiţi pietriş de dimensiuni mici pe fundul acvariului, deoarece broscuţele îl vor înghiţi. Cel mai bine este să puneţi pietre mari, netede. Apa trebuie să fie destul de adâncă, pentru ca animăluţele să facă mişcare. Pentru a afla înălţimea corectă a coloanei de apă înmulţiţi lungimea broscuţelor cu cifra trei.
Mănâncă numai în apă!
Acvariul trebuie să fie dotat cu un filtru foarte puternic, deoarece broscuţele fac multă mizerie. Acesta trebuie curăţat săptămânal, iar apa se schimbă o dată la câteva zile, într-un procent de 30%. Pentru a menţine cât mai mult timp apa curată, este bine ca ţestoasele să fie hrănite într-un acvariu separat. Atenţie! Acestea mănâncă numai în apă.
Carnivore când sunt mici, omnivore când sunt mari
Temperatura trebuie să fie în jur de 27 de grade şi se menţine cu ajutorul unui încălzitor special, de la pet-shop.
Hrana constă, în primii doi-trei ani de viaţă, în: carne, peşti mici (eventual uscaţi) şi crevete uscat, (se găsesc la magazinele de specialitate). Apoi, pe măsură ce broscuţele cresc, încep să mănânce şi vegetale (alge, morcovi, varză, salată, spanac). Adulţii se hrănesc o dată la două zile, însă cele mici trebuie să primească mâncare zilnic. Din când în când, pot primi suplimente de vitamine. De asemenea, este important şi calciul special, ce se poate cumpăra de la pet-shop-uri.
Pot fi purtătoare de Salmonella!
O dată pe săptămână, carapacea broscuţei trebuie periată cu pastă de dinţi şi cu apă, pentru a se înlătura astfel diverse bacterii. După ce o puneţi la loc în acvariu, nu uitaţi să vă spălaţi bine pe mâini, deoarece aceste animăluţe sunt purtătoare de Salmonella!
Sunt foarte rezistente
Din punct de vedere al sănătăţii, ţestoasele sunt foarte rezistente dacă au tot ce le trebuie (hrană corespunzătoare, lumină UV, temperatură corectă, suficient spaţiu). Verificaţi periodic dacă nu cumva ochii sunt roşii (poate fi conjunctivită) şi tăria carapacei (dacă este moale este nevoie de calciu).
Nu le eliberaţi în mediul natural, ci căutaţi îngrijitori care încearcă să le salveze!