Main menu

header

de Daniela Purgaru

Dacă vă doriţi un câine de dimensiuni considerabile, deosebit de frumos, afectuos, foarte protector şi dacă vă place să petreceţi mult timp în aer liber, Ciobănescul de Maremma ar fi pe primul loc în topul preferinţelor.

Venit din Italia
Rasă originară din Italia, foarte veche, Ciobănescul de Maremma continuă să îi impresioneze pe iubitorii de câini. Ca înfăţişare, acest patruped se aseamănă cu câinii din Pirinei şi cu Saint-Bernardul, fiind robust şi bine construit. Un exemplar adult poate ajunge la 75 cm înălţime şi poate cântări 45 kg.
Corpul este înalt şi lunguieţ, capul seamănă foarte mult cu al unui urs polar, ochii sunt migdalaţi, căprui închis, iar urechile sunt triunghiulare şi lăsate. Coada este ţinută aproape între picioare, iar blana este formată dintr-un păr des, lung şi aspru de culoare albă, portocaliu deschis sau galben-pai.

Plin de personalitate
Acest câine este foarte loial şi are un temperament ce poate fi considerat un exemplu în lumea canină. Îi place să se joace, îşi iubeşte stăpânul, pe care îl apără, este curajos, răbdător, echilibrat şi poate deveni agresiv numai dacă este rănit sau dacă un necunoscut pătrunde pe teritoriul său şi dacă simte că acesta nu are intenţii bune. Atenţie însă! Nu este genul de câine care îşi urmează orbeşte stăpânul, ci are personalitatea sa, pe care şi-o exprimă în permanenţă.

Are nevoie de mult spaţiu în aer liber
Fiind un câine de turmă, cel mai mult îi place în aer liber, aşa că luaţi-l la plimbare ori de câte ori ieşiţi din casă, însă cel mai bine se va simţi într-o curte spaţioasă, în care poate alerga liniştit. Poate fi dresat pentru socializare şi pentru ascultarea unor comenzi, însă prinde şi „din mers” multe lucruri, fiind foarte inteligent.
Nu necesită o îngrijire deosebită, însă este indicat să fie periat o dată la câteva zile şi mai des în perioada de năpârlire.