Main menu

header

11-02-1de Claudia Stan

Carmen Pleşea este un cunoscut fotomodel. Ea este apreciată atât pentru dibăcia de a-şi conduce afacerile, cât şi pentru excentricitatea sa… de la codiţe împletite până la defilări cu şarpele de gât. Pitonul Kaa este o reptilă ce a intrat în sufletul lui Carmen din primul moment. Vedeta a demonstrat tuturor că aceste animale nu au sânge rece aşa cum se spune. „Micuţul” este foarte îndrăgit şi de copii. Despre cum o „sufocă” simpaticul piton cu dragostea lui ne va spune chiar Carmen în rândurile de mai jos.

Un Steve Irwin în variantă feminină
- Cum s-a născut pasiunea pentru reptile?
- Pasiunea mea se extinde, în general, la toate animalele. Prima reptilă am avut-o pe la 11 ani. Eram într-o excursie la Slănic Moldova şi am găsit o salamandră neagră cu pete portocalii pe care am adus-o acasă într-un borcan, dar fără să ştie mama. Am ţinut-o câteva săptămâni, după care a murit, pentru că nu am ştiut ce să-i dau să mănânce. Am adus acasă inclusiv un şoricel pe care l-am găsit în cimitir şi l-am ţinut într-o cutie de chibrituri. Îmi plac toate animalele şi cred că am o doză de inconştienţă în mine referitor la animalele periculoase. Când am fost în Egipt, nu am avut nicio problemă să pun mâna pe crocodili. Mai mult, când au fost aduşi în Bucureşti doi tigri nedresaţi, eu am fost singura care am avut curaj să mă duc şi să mă joc cu ei! Brânduşa, cea care organizase conferinţa de presă pentru cei doi, rămăsese şocată. Nu înţelegea cum de m-am acomodat aşa repede cu ei şi mă întrebase dacă nu vreau să mă fac dresoare, pentru că era ceva unic ca aceştia să se lase mângâiaţi de mine.

- Cum a apărut Kaa în viaţa ta?
- Am văzut un fachir care avea un piton tigrat, ca al meu, însă cu o greutate de 40 kg şi de 3 metri şi jumătate lungime. Nu l-am lăsat în pace până când m-am fotografiat cu el. Când a văzut cât de pasionată sunt de şerpi, bărbatul m-a invitat să îmi arăte cum se îngrijeşte şi se hrăneşte. Am fost fascinată de ce am văzut şi mi-a propus să mergem la Râmnicu-Vâlcea să îmi iau şi eu unul. Mi l-a făcut cadou pe Kaa, pentru că a simţit că iubesc cu adevărat reptilele. Şarpele avea deja doi ani şi era obişnuit cu oamenii. L-am adus într-un săculeţ, dar l-am lăsat o perioadă la alt fachir pentru că nu aveam în ce să-l ţin. I-am făcut un terariu de cinci stele, cu două niveluri, i-am luat „crocodile feng shui”, pietre mari aduse tocmai de la mare, mochete în funcţie de anotimp etc. Acum are una mai aspră, pentru că, în câteva zile, va trebui să îşi schimbe pielea. Asta se întâmplă în fiecare lună.

„Se plimbă prin toată casa”
11-02-2- Este greu să întreţii o reptilă?
- După ce îşi schimbă pielea, culorile lui sunt atât de vii şi de frumoase, încât toată lumea mă întreabă dacă îl dau cu ulei. Întreţinerea lui constă doar în băiţa pe care i-o fac din când în când, de regulă după ce îşi face nevoile, cam la o săptămână. Mănâncă o dată la două luni şoricei crescuţi special pentru aşa ceva sau copănele de pui. Întotdeauna ia masa în terariu. Însă, de multe ori nu îi e foame şi stă şi câte o săptămână cu şoriceii. De multe ori m-am distrat când vedeam cum şoriceii urcau la nivelul de sus şi îi săreau în cap, ca la trambulină, dar Kaa nici nu-i băga în seamă! Nu prea îi place să stea potolit, însă este necesar la schimbările de temperatură. În rest, se plimbă prin toată casa.

- A avut vreodată probleme de sănătate?
- Niciodată. Aurelian, regele şerpilor, a intrat în direct într-o emisiune în care eram invitată şi a spus că niciunei persoane particulare căreia i-a dat şarpe nu i-a trăit mai mult de un an şi chiar se mira cum de rezistă atât la mine. Îl am de patru ani şi se simte foarte bine. În mediu natural, aceste reptile pot trăi până la 50 de ani şi sper ca şi Kaa să ajungă la vârsta asta, pentru că se simte ca acasă.

„Nu este periculos!”
- Cât de drăgăstos este cu tine, având în vedere faptul că este totuşi o reptilă?
- Se spune că şarpele este un animal cu sânge rece şi că nu ar avea sentimente, dar eu pot să contrazic acest lucru. Când stau la calculator, Kaa se aşază pe braţul canapelei sau la picioare şi se uită la mine. Niciodată nu mi-a fost frică de el sau să mă gândesc că o să mă sugrume. E plin de muşchi şi, neavând coloană vertebrală, se deplasează cu ajutorul lor, se încordează, dar nu să sugrume. Kaa nu este periculos, drept dovadă este faptul că toţi copiii vin să se joace şi să se fotografieze cu el. Doar sâsâie când este deranjat de ceva.

„Kaa este «mai» vedetă decât mulţi”

- Cum se înţelege cu viaţa ta mondenă şi, mai nou, cu a lui?
- Îl atrag foarte tare obiectivele. Kaa este foarte cerut în prezentările de modă „Flower Power” ale lui Adrian Pescariu şi este şi mascota agenţiei mele „Kao Fashion”. Toţi îl vor în coregrafii şi prezentări şi este foarte solicitat. Este „mai” vedetă decât mulţi (râde). Nu m-am gândit niciodată că voi avea de câştigat de pe urma lui.