Main menu

header

de Daniela Purgaru

Deseori auzim despre păsări ce imită limbajul nostru. Acest comportament denotă o inteligenţă aparte şi capacităţi vocale prielnice unei astfel de exprimări. Cuvintele reproduse sunt mai degrabă imitaţii. Totuşi, acest lucru nu diminuează din memoria excelentă pe care o pot avea unele înaripate.

Deşi acest comportament este des întâlnit la papagali, nu doar aceştia au astfel de abilităţi. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Ilioara”, din Capitală, ne-a spus care sunt păsările ce mai au astfel de capacităţi şi cărui fapt se datorează acestea.

Papagalii sunt cei mai cunoscuţi imitatori
Peruşul comun este vorbitor, acesta fiind prezent în cărţile de recorduri cu aproape 2.000 de cuvinte învăţate. „Documentele menţionează un papagal african gri capabil să «spună» mai mult de 100 de cuvinte şi chiar să le asocieze. Macacii amazonieni sunt şi ei foarte inteligenţi, însă majoritatea papagalilor au această posibilitate incredibilă de a imita atât cuvinte, expresii sau tonalităţi, cât şi diverse asocieri de cuvinte”, ne-a spus medicul veterinar. Însă şi corbii sunt recunoscuţi pentru această capacitate, la fel ca şi alte zburătoare.

Repetiţia, cheia succesului
Acest tip de comportament este datorat dezvoltării sistemului nervos şi posibilităţii fiziologice de a controla tonalitatea sunetelor produse. Practic, frecvenţa crescută a unor expresii folosite în apropierea unor astfel de păsări poate duce, în timp, la o constatare deosebită: pasărea noastră vorbeşte. „Aceasta este o posibilitate înnăscută, dar condiţionată şi de individ, în sensul că unul poate învăţa mai repede sau mai mult, reproducând cu mai multă acurateţe cuvintele reţinute”, a completat specialistul.

Şi alimentaţia este importantă
De asemenea, alimentaţia joacă un rol important. Zburătoarea are nevoie de vitamine şi de substanţe nutritive valoroase. Aşadar, folosiţi permanent suplimentele nutritive şi mâncare premium. Ambele se pot găsi în pet-shop-uri.

Se ataşează de un singur stăpân
Pentru ca o înaripată să vorbească, este bine ca o singură persoană să se ocupe de stimularea şi progresul unui astfel de comportament, timp în care stăpânul şi zburătoarea vor dezvolta o legătură aparte. Atenţie! Lipsa ulterioară a persoanei de care papagalul s-a legat emoţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate. Aşadar, chiar şi păsările vă pot duce dorul. Nu le părăsiţi şi nici nu le ignoraţi!

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.